Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur kan de ha det bättre där än vi har det här?

En sak är de överens om, Milla på Möllan, Valdemar i Vellinge, Stina i Stockholm och Ludde i Lund: Här är det bäst att bo. Men alla kan ju inte vara bäst. Åtminstone inte i en rankning.
Tidskriften Fokus har ännu en gång rangordnat Sveriges kommuner under rubriken "Bäst att bo". Och resultatet är tydligt: Stockholm är bäst.
Fokus redaktion håller till på Wallingatan i Stockholm, men det är naturligtvis inte därför huvudstaden hamnar på listans topp. Granskarna reste visserligen inte runt till landets alla kommuner innan de kom fram till att Högsby förtjänade plats 290, men de vägde samman ett fyrtiotal olika aspekter och kriterier – som förekomsten av läkare, flerbostadshus, flygförbindelser, bredband, hemtjänst, kulturarbetare, jobb, pappalediga, högutbildade, nyföretagare, ungdomar och toleranta människor.
Och ändå, vad är all denna snustorra statistik mot dofterna på Möllevångstorget (Malmö, plats 25). Havsluften i Skanör (Vellinge, 95). Harrfisket i älven (Vindeln, 222). Blomsterprakten på Artfjället (Storuman, 272). Eller barndomsminnena av prins Daniel (Ockelbo, 282).
Allt detta är saker som kan göra livet på en ort värt att leva, men som inte platsar i en tabell och därför inte gäller på räkenskapens dag, när bästa kommun ska skiljas från sämsta.
Så måste det förstås vara. Den som sticker ut hakan med en lista måste ha siffror och mätvärden att stödja sig på när kommunalråden i Högsby och Ljusnarsberg klagar. Alltså får bara mätbara värden vara med.
Men du behöver inte tillbringa särskilt lång tid i Sveriges nordligaste trakter för att inse att de människor som bor där inte vill byta fjälluft och älvfiske mot tunnelbana och höghusliv. Trots att storstaden alltid rankas högre än glesbygden, söder högre än norr.
Vad är rankningen bra för?
För Fokus är vitsen självklar. Listan är en snackis och bra reklam för tidningen.
För kommunpolitiker och invånare beror reklamvärdet helt på var man hamnar. Troligen tillmäts "Bäst att Bo 2015" betydligt större betydelse i Lund (2) än i Bromölla (204).

Lund för gammal och ung

Bäst att bo:
1 Stockholm
2 Lund
2 Uppsala
--
21 Helsingborg
25 Malmö
Bäst för unga:
1 Lund
2 Uppsala
3 Solna
--
18 Helsingborg
20 Malmö
Bäst för äldre:
1 Örebro
2 Lund
3 Östersund
--
10 Ängelholm
20 Kristianstad
Källa: Fokus.
Gå till toppen