Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jette Lykke basar för Danmarks svar på Almedalen

”Det har är inget vanligt arbete. De senaste månaderna har vi som arbetar här knappt haft någon ledig tid. Men förhoppningsvis blir det lite lugnare senare i sommar”, säger Jette Lykke, chef vid sekretariatet för Folkmødet.Bild: Daniel Nilsson
Danmarks svar på Almedalen är här för att stanna. Jette Lykke är Folkemødets första fast anställda festivalchef. I år startar Bornholmsmötet en vecka före det danska valet, som i onsdags utlystes till dagen före midsommarafton. Det blir första gången sedan 1903 som ett folketing väljs i juni. Det talar för deltagarrekord på nytt.
Varför ville du ha det här jobbet?
– Jag är bra på att arrangera event och har ett stort samhällsintresse, då är det rena drömjobbet att få vara spindeln i nätet vid Danmarks största träffpunkt för politik och samhällsfrågor. Dessutom har jag besökt Folkemødet varje år sedan det startade.
Vilken är din största tillgång i jobbet?
– Hela mitt yrkesliv har handlat om att vara kreativ och idérik, så det är förmågor jag odlar för att förbättra. Sen är jag nästan alltid på gott humör.
Vad är den stora utmaningen inför årets Folkemøde?
– Säkerheten. I år ansvarar rikspolisen för den frågan. Den kontroversielle holländske politikern Geert Wilders kommer hit, liksom representanter för det grekiska partiet Gyllene gryning. Det ökar det redan höjda säkerhetstänkandet som råder i Danmark.
Kunde ni inte sagt nej till deras deltagande?
– Folkemødet kretsar kring alla former av samhällsdebatt, inom demokratins ramar. Så länge deltagarna följer Danmarks demokratiska principer ser vi inget skäl att stoppa något möte eller någon debatt.
Betyder det att ni aldrig säger nej till något arrangemang?
– Vi vill ha samhällsrelevanta arrangemang, ingen ren produktlansering. Sådant finns det mässor för. Men vi har många företag här som håller möten runt till exempel energi- eller hälsolösningar. Jag är övertygad om att vårt grundkrav höjer kvaliteten på arrangemangen.
Är det danska näringslivet närvarande på Folkemødet?
– Definitivt. I stort sett varenda dansk beslutsfattare av betydelse kommer att vara här, så det är ett fantastiskt tillfälle att bygga nätverk.
Jette Lykke.Bild: Daniel Nilsson
Arrangemanget genomförs i Allinge, där det normalt bor några tusen personer. Hur klarar ni detta praktiskt?
– Logistiken är en riktigt svår nöt. Vi har blivit tvungna att införa ännu tydligare begränsningar för biltrafik och i år också för cyklister. Vi tror starkt på poängen med att samla allt som händer på en mycket liten yta och det tvingar fram restriktioner.
Vem besöker Folkmødet?
– Knappt hälften är politiker, journalister, samhällsproffs, lobbyister eller näringslivsmänniskor. I övrigt deltar politisikt intresserade människor från hela landet och så klart en hel del bornholmare. Vi räknar med nytt besöksrekord, men eftersom allt är gratis och utan krav på föranmälan är det svårplanerat.
Vad är det svåraste med att vara du?
– Jag är van vid att vara den rutinerade som alla frågar om allt. Här på Bornholm har allt varit nytt för mig och det är jag som fått fråga om allt. Det har känts konstigt, men nu tror jag att jag börjar bli varm i kläderna.
Vilken ålder upplever du att du är i just nu?
– Egentligen har jag känt det som att åldern stått stilla de senaste 25-30 åren. Det är bara ökad erfarenhet som fått mig att förstå att jag blivit äldre.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag älskar att läsa och att ta riktigt långa promenader. Det är mitt sätt att meditera och att samla tankarna. Sen reser jag fortfarande till Köpenhamn så snart jag får tillfälle eftersom jag fortfarande har min familj och min vänkrets där.
Jette Lykke
Aktuell: Festivalchef för det danska Folkemødet i Allinge på Bornholm. Dit väntas runt 100 000 besökare 11-14 juni, med statsminister Helle Thorning Schmidt (S) som inledningstalare.
Ålder: 55
Bor: Hus på Bornholm och lägenhet i Köpenhamn.
Familj: Man och två vuxna barn. Familjen är van att leva på distans eftersom maken under lång tid jobbade på Färöarna.
Bakgrund: Bland annat projektledare inom danska LO i många år.
Soundtracket i hennes liv: ”It`s raining men” med Weather girls.
Gå till toppen