Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Länge leve mobilbatteriet

Hör du till dem som går runt med en gnagande oro för att glömma mobilladdaren hemma, och att batterisymbolen ska skifta om till rött? Lugn — det finns sätt att förlänga batteritiden samtidigt som du sparar energi.

Mobiltelefonens akilleshäl är batteritiden. Men med några enkla knep kan den förlängas avsevärt. ARKIVBILD.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Smarta mobiler har för många blivit näst intill oumbärliga. Där finns alla våra kontakter, kalendern, e-post, favoritmusik, tidningar och gps. Då är det inte konstigt att många börjar kallsvettas när batteritiden närmar sig nollpunkten.
Men det finns några enkla knep för att hålla mobilen vid liv längre.
— Smartphones är en väldigt viktig del av våra liv, men de drar en del el. Därför är det bra att veta hur batteriet kan hålla längre, säger Anna Havula, pressansvarig på Naturskyddsföreningen som vill inspirera till energieffektivisering genom smartare mobilanvändning.
Ett tips är att ladda mobilen mindre. Laddas den när batteriet är fullt tar det skada och kommer inte att fungera lika bra.
— Många laddar mobilen på natten, vilket gör att den laddas åtta timmar i stället för två, säger Havula.
Platstjänster, wi-fi, stegräknare och andra funktioner drar väldigt mycket el. Stäng av dem när de inte används. Även volymen påverkar batteritiden, liksom push-notiser och ljusstyrka.
Gå till toppen