Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Parkernas stad är inte skånsk

Malmö brukar kallas ”parkernas stad”. Men smeknamnet stämmer inte överens med verkligheten. Bara Landskrona har mindre andel grönytor än Malmö.

SCB har kartlagt hur mycket grönområden det finns i Sveriges större tätorter, det vill säga de platser som har fler än trettiotusen invånare. Det finns 37 sådana platser i landet.
Nästan överallt är mer än hälften av marken grön, konstaterar myndigheten. Endast fem orter har mer sten och asfalt (hårdgjord yta på fackspråk) än gräs (grönyta).
Alla dessa hårdgjorda orter ligger i Skåne, som därmed är jumbo i den gröna svensktoppen.
Statistikerna har tagit fram siffror på det mesta som kan mätas och på punkt efter punkt utmärker sig de skånska tätorterna:
Malmö, inte parkernas tätort enligt Statistiska centralbyrån.Bild: Albin Brönmark
Malmö, parkernas stad, ligger tvåa från slutet när det gäller andel grön mark. Detta är också den tätort i Sverige där flest människor måste dela på varje park. Det går över femhundra Malmöbor på varje grönområde, dubbelt så många som genomsnittet. Och ännu värre: Malmö är (jämte Jönköping) enda tätort där det finns människor som har mer än femhundra meter till närmaste grönområde.
Kristianstad är den grönaste tätorten i Skåne, med knappt hälften av marken bevuxen. Men staden ligger långt efter täten, där Lidingö, Täby och Tumba har över 70 procent grönyta. I botten finns Lund, Helsingborg, Malmö och Landskrona.
Landskrona, de hårda ytornas tätort.
Landskrona har dock den mest offentliga grönskan i Sverige, näst efter Luleå. De flesta grönytorna i en normal tätort är privata trädgårdar. Men i Landskrona är över 80 procent av det gröna tillgängligt för alla. (Det finns förstås inte mycket park att dela på; Landskrona har mest hårdgjord mark av Sveriges tätorter.)
Lund, de små parkernas tätort.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lund har fler små parker än någon annan svensk tätort. Här är 84 procent av grönområdena mindre än tre hektar. "Välkommen till Lund, här har vi den största andelen av mindre grönområden" kan det alltså stå på skylten vid stadens infarter från och med nu.
I tävlingen om hur stor andel av tätortsborna som har en öppen vattenyta inom trehundra meter från bostaden hamnar Lund däremot ohjälpligt sist i Sverige. Den listan toppas av östaden Karlskrona.
Gå till toppen