Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shot med show – äntligen lucköppning i Lund

Först kom ingenting. Sen kom ingenting. Efter nästan två års väntan öppnade Shotluckan i Lund till slut - som sushirestaurang och shotbar.


Bakom den svartmålade bardisken masserar han en bläckfisk. Bläckfisken ligger i en plastförpackning och har masserats i över tre timmar. Ytterligare några timmar av massage kvarstår.
— Det är precis vad det ser ut som - inte den roligaste arbetsuppgiften, men någon måste göra det.
Stefan Wallnerström är Shotluckans köksmästare sedan i höstas. Han är också en av anledningarna till att restaurangen till slut kunde öppna.
Trots bläckfiskmassagen är han på gott humör.
— Jag är så lycklig. Ramslökssäsongen har äntligen börjat.
Säsongsbaserade råvaror är det viktigaste i Stefan Wallnerströms matlagning. På Shotluckan lagar han nya varianter av sushi varje vecka och med sin mat kompletterar han smakerna i bartendernas shots.
Rullarna fyller han med vad han får tag på och räds inte för att experimentera med smakerna.
— Ananas och bläckfisk är däremot inte så gott, konstaterar han.
På de svartmålade väggarna i lokalen är skyltar med drinknamn uppspikade: "Harry Potter", "Äppelpaj", "Miss Piggy" och "Deathrow". Bakom bardisken täcks väggen av en meny och i taket hänger ett konstverk gjort av shotglas.
Tidigare låg här en resebyrå. Innan dess var det en skivaffär. Sedan snart två år tillbaka är det en shotbar och sushirestaurang som huserar i det k-märkta huset på Kungsgatan i centrala Lund. Men det var inte förrän i mars de kunde slå upp portarna för första gången.
— Vi hade som mål att öppna i tio städer på tio år. Vi tänkte Lund på några månader, sen Malmö, Göteborg och sen, ja världen, säger Kim Strömberg, en av Shotluckans grundare och skrattar lite lätt.
— Då kunde vi inte ana att det skulle ta så lång tid.
— Eftersom det var en k-märkt byggnad var det lite trixigt att bygga om. Ja det var ju trixigt på alla punkter visade det sig, säger Johan Strömberg som idag är den som driver Shotluckan i Lund.
Idéen till Shotluckan väcktes hos kusinerna Kim och Johan Strömberg i Halmstad 2010.
— Snapskulturen är något som är djupt rotad hos svenskar. Vi ville bygga vidare på det konceptet, säger Johan Strömberg.
— Alla alkoholhaltiga drycker har ett bra komplement. Det finns bra alkoholfri öl och bra alkoholfritt vin. Det finns däremot inget alkoholfritt alternativ till nubben, säger Kim Strömberg.
Kusinerna ville göra något mer av snapskulturen än att bara fokusera på berusning. Genom att erbjuda egenhändigt gjorda shots, med eller utan alkohol, i kombination med mat och en show vid framförandet startade de sin affärsidé.
Några shots flamberas, en del kan ätas och vid beställningen av en shot berättar bartendern en historia om en gelébjörn som håller på att drunkna.
— Det ska vara lika kul att stå i kön och se på showen som att beställa, säger Johan Strömberg.
Under våren 2013 upptäckte Kim Strömberg att bredvid sin favoritbar i hemstaden Lund hade en resebyrå precis slagit igen.
Lund som studentstad skulle vara ett perfekt forum för kusinernas affärsidé.
— Jag såg att lokalen var till salu och tänkte: "vilket ställe! Detta måste vi ha", säger Kim Strömberg.
Lokalen började renoveras. Dörrar vändes, väggar slogs ned och en bardisk byggdes upp.
Personalen arbetade nästan dygnet runt med renoveringen och hösten 2013 rapporterade Sydsvenskan om att Shotluckan i Lund skulle öppna.
Sedan kom det första avslaget från kommunen.
Maten de skulle servera, tapas i shotform, ansågs inte vara tillräcklig för att bevilja alkoholtillståndet. Shotluckan kunde inte öppna och processen drog ut på tiden.
Fast beslutna om att driva sin restaurang och shotbar även i Lund överklagade ägarna beslutet till förvaltningsrätten. Efter ytterligare en utdragen process blev det ännu ett avslag.
Lokalen stod nyrenoverad på Kungsgatan med plywoodskivor framför fönsterrutorna i nästan två år och bara kostade pengar.
— Det var en ansträngd situation inom företaget, säger Kim Strömberg.
Pengarna de tjänade genom sitt eventbolag och sin verksamhet i Halmstad fick gå till att betala hyran och utgifterna för den tomma lokalen i Lund.
— Jag har fått leva fattigt i perioder, säger Johan Strömberg. Under perioder sov han på sin kusins soffa.
— Det har känts jobbigt ett tag men vi har inte legat hemma och gråtit. Vi har hela tiden tänkt att det kommer att lösa sig, säger han.
För att få tips om hur de kunde få alkoholtillstånd tillsammans med kall mat tog de kontakt sushikocken Stefan Wallnerström.
De började diskutera ett samarbete och beslöt sig för att lämna tapastankarna bakom sig och istället börja servera sushi tillsammans med sina shots.
— Eftersom de gillar att showa fick jag för mig att jag också kunde göra det, fast med sushin, säger Stefan Wallnerström.
En ny ansökan till kommunen skickades in och i februari i år kom det glädjande beskedet.
— Det var en lättnad. Vi har jobbat mycket för att komma hit, säger Johan Strömberg.
Lokalen dammades av, ny köksutrustning sattes in och sedan Shotluckan öppnade i mars har det varit stor anstormning. Helgens restaurangbokningar är fullsatta och vid premiärdagen var det kö in.
Johan Strömberg tror att det är många sällskap som hellre går ut och tar fem "Harry Potter" än fem gin och tonic:
— Det är mer gemenskap över shots. Här kan man dessutom få dem utan alkohol samtidigt som man äter sushi.
— Det är också många som kommer in hit bara för att kolla på lokalen, säger Stefan Wallnerström och tillägger:
— De har passerat förbi här så många gånger och bara sett skyltarna. Nu har vi äntligen öppnat.
Röken ligger tät över den svartmålade bardisken. Fisken drar åt sig av röken och det gör även en jacka som hänger på en av barstolarna.
Stefan Wallnerström har tagit fram sin rökpistol, en så kallad "smoke gun", och ger sushin en dos av rökt äppleträd. I de rökta rullarna ryms allt från pulled pork till masserad bläckfisk. Sushin toppas med ramslök.
— Vi vill bara vara här hela tiden nu. Vi har lagt ner så mycket pengar på det här och äntligen är vi igång, säger Johan Strömberg.
Stefan Wallnerström instämmer och hoppas på framtida hjälp med bläckfiskmassagen.
— Det hade varit bra med en praktikant, säger han och skrattar.

Shotluckan

Bar, restaurang och eventbolag som drivs i Halmstad sedan 2010 och i Lund sedan 2015.
I Lund specialiserar de sig på sushi och shots gjorda av enbart säsongsbaserade råvaror.
Till varje shot sker en liten föreställning som exempelvis en historia, en eldshow eller trolleri. Även sushin går att få i showformat.
Gå till toppen