Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Dalebring vill vända upp och ner på konsultbranschen

Kompetenschefen Thomas Dalebring vill vända upp och ner på konsultbranschen.Bild: Jenny Leyman
Han är fostrad inom Ikea och ser företaget som världsbäst på att utveckla människor och därmed deras förmåga. Som ny kompetenschef i en annan bransch är hans mål nu att helt ändra tankesättet när konsulter ska anlitas.
– Vi lever i ett cv-orienterat samhälle. Men jag är övertygad om att alla, från kunder och leverantörer till enskilda konsulter skulle vinna på att fler vågade släppa det hårda grepp många har om sitt cv, säger Thomas Dalebring.
Sedan åtta månader tillbaka arbetar han hos konsultmäklarföretaget Ework. Det snabbväxande företaget är i dag ett av Nordens största inom sin bransch.
Ework förmedlar närmare 5 000 teknikkonsulter inom främst IT och telekom till alla typer av kunder, där ibland en rad storföretag och offentliga uppdragsgivare.
– Vi började jobba med enmansfirmor som själva inte hann sälja sig som konsulter, men är idag så pass stora att vi regelbundet används även av rena konsultbolag.
Genom att agera som mäklare fullt ut har företaget också skapat en ny framgångsrik affär. Förutom att förmedla konsulter till olika bolag får Ework i dag även många gånger uppdraget att hantera företagens inköp av konsulter.
På Thomas Dalebrings visitkort står det ”competence director”. En titel han är väldigt nöjd med.
– Den ger mig stor frihet, säger allt och samtidigt ingenting konkret. Precis vad jag behöver för att jobba med kompetensfrågor så att vårt företag kan utvecklas vidare.
Thomas Dalebring på Ework.Bild: Jenny Leyman
Han relaterar till sina erfarenheter från Ikea, ett företag som arbetar mycket medvetet med förnyelse och betonar vikten av att föra in nytt blod för att skapa dynamik i en organisation.
Det handlar både om att ha en fungerande modell för förändring och att våga använda principerna och inte låta dem stanna på ett papper, resonerar han.
– Där är det centralt att undvika grupptänkande. Men i konsultbranschen vill man gärna anlita samma personer gång på gång. Visst får du kanske jobbet gjort, men på det viset riskerar du som kund att gå miste om nya erfarenheter och impulser, säger Thomas Dalebring.
Han föreläser regelbundet och nu senast på Högskolan Kristianstad, för studenterna på personaladministrativa utbildningar.
– Studenterna har stor förståelse för att kompetens kan definieras på ett nytt sätt. Kompetens för mig är inte bara vad du kan idag. Det handlar minst lika mycket om motivation och förmåga att lära nytt.
Han ser svagheter i det traditionella sättet att rekrytera konsulter.
– Ofta anlitar du en konsult för att du behöver en specialist på något du själv inte behärskar. Men det innebär samtidigt att du faktiskt inte vet om det du köper är en Fiat eller en Ferrari.
Thomas Dalebring beskriver sig själv som en pratglad herre som gärna delar med sig av sina funderingar, vilket också blir påtagligt under intervjun.
– När min fru och jag drev familjebolag skötte hon ekonomin och jag snacket.
Hans resonemang blir gärna mångordiga. Det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna när referenser till Aristoteles varvas med hänvisningar till modern forskning kring människors inlärningsförmåga.
Men det går inte att ta miste på Thomas Dalebrings drivkraft. Med en bakgrund som HR-chef är hans mål att ifrågasätta och förändra det etablerade sättet att se på kompetens.
– När det gäller anlitande av konsulter är HR-delen på ett företag sällan involverad. Det sköts till exempel av inköps- eller linjechefer som behöver få saker gjorda. Men det innebär samtidigt att de använder specialiserad HR-kunskap för sällan.
Thomas Dalebring hoppas att hans jobb medför att ”tratten vidgas”, vilket lär innebära tuffare konkurrens inom konsultbranschen.
– Vi är varken prispressare eller beslutar vilken konsult man väljer. Men om vi kan presentera fler kandidater för företagen, kanske även helt nyutexaminerade, lär det påverka prisbilden.
Han har haft flera chefspositioner inom Ikea-sfären. Senast som HR-chef vid varuhuset i Helsingborg. Men där upptäckte han snabbt att han hamnat fel och hade inte tålamodet att vänta på en ny öppning.
Med även en IT-utbildning i bagaget har han efter Ikea bland annat hunnit med att vara rekryteringschef på ett IT-bolag.
– Jag läste IT eftersom jag förstod att det var viktigt. Men jag hade ingen aning om att det skulle få den betydelse det har idag. Jag tror det är en ren efterkonstruktion när någon påstår att de pluggat exakt det de vill jobba med.
När Thomas Dalebring anställdes på Ework var han egen företagare.
– Jag trivdes med det och hade mycket mer tid på golfbanan än vad jag har idag. Men att få jobba i ett bolag av den här storleken som kan göra ett verkligt avtryck i hela Norden och även Polen innebär att en dröm går i uppfyllelse.
I tidigare jobb har personalrekrytering handlat om att ha en månad eller två på sig för att hitta rätt person.
– Men att få en konsult på plats kan handla om att lösa en kunds problem på 48 timmar. Talesättet ”det här är ingen raketforskning direkt”. Men jag vill nog påstå att det vi i bland åstadkommer faktiskt är som rena raketforskningen.
Han växte upp vid Olympia i Helsingborg och blev duktig i fotboll som ung. Men när Helsingborgs IF sa nej till den som ville varva fotbollen med annan idrott tog den satsningen slut.
– Jag gick Curlinggymnasiet i Härnösand istället. Fast ärligt talat var det inte så seriöst från min sida. Då handlade det nog mest om att få flytta hemifrån. Jag har inte spelat curling en gång sedan dess.
I dag är han väldigt nöjd med att vara tillbaka i Helsingborg efter bland annat några år i Australien. Huvudkontoret i Stockholm ligger en timme bort med flyg och till regionkontoret i Malmö tar det ungefär lika lång tid.
– Öresundsregionen är fantastisk. Malmö räcker långt som bas för våra ambitioner här. Men jag måste erkänna att det nästan känns lättare att åka till Stockholm än till Malmö härifrån.
FAKTA

Thomas Dalebring

Thomas Dalebring.Bild: Jenny Leyman
Ålder: 34.
Uppvuxen: Intill Olympia i Helsingborg.
Familj: Frun Louise, som jobbar med ekonomi på Aluflex i Helsingborg och döttrarna Mimmi, 8 och Molly, 5.
Bor: Radhus Mariastaden Helsingborg, flyttar runt årsskiftet in i nybyggd villa i samma stadsdel.
Bakgrund: Sju år på Ikea i Perth, Australien och Helsingborg.
Jobb: ”Competence director” på konsultmäklarföretaget Ework.
Senast lästa bok: ”Search Inside Yourself” av Google ingenjören Chade-Meng Tan. Läser sällan, men brinner för meditation och mindfulness.
Fritid: Oplanerad tid med familjen, golf (gärna med Louise och Mimmi), intellektuella och utmanande diskussioner med nära vänner, resor till nya platser.
Favoritmat: Tunnskivad hårdstekt falukorv med snabbmakaroner och ketchup (inskrivet i mina vita sidor att detta ska serveras på min begravning).
Drömgäst till middag: Stephen Hawking. En av vår tids främsta inspiratörer och kvantfysiker. Han stimulerar min nyfikenhet till att alltid vara öppen för det man inte förstår.

Ework

Omsättning: 4,7 miljarder kronor (2014).
Resultat före skatt: 52,9 miljoner kronor (2014).
Antal anställda: 160, varav cirka 20 i Skåne.
Verksamhet: Konsultmäklare med upp till 5 000 konsulter.
Gå till toppen