Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

”Det går att bli både frisk och fri”

Maria Berg använder sina erfarenheter av att leva med en ätstörning för att hjälpa andra.
– Det är vanligt att man tänker att en ätstörning är något man får leva med resten av sitt liv, men det går att bli både frisk och fri.

"Ibland känns det nästan som jag är friskare än personer som aldrig har varit sjuka", säger Maria Berg som led av ätstörningar under högstadietiden.Bild: David Bergström
Under högstadiet led Maria Berg av ätstörningar, och när hon blev frisk ville hon använda sina negativa erfarenheter till något positivt. Hon sökte på nätet, och fann den ideella föreningen Frisk & Fri som jobbar med information om ätstörningar, och stöd för drabbade och deras närstående.
– Det var jättepositivt att träffa andra som delade mina erfarenheter och inse det jag varit med om har andra också varit, och dessutom kunna vara ett stöd för andra.
Sedan tre år tillbaka är hon regionansvarig för Malmöavdelningen. Att arbeta i en ideell förening är speciellt, menar Maria Berg.
– Att jobba med personer som brinner för att hjälpa andra, det är ett väldigt positivt sammanhang att vara i.
En vanlig bild av någon som har en ätstörning, är att det är en ung, väldigt smal tjej, men ätstörningar kommer i alla olika former.
– Det är psykisk sjukdom som ibland tar fysiska uttryck. Men man ska komma ihåg att de flesta som har ätstörningar är normalviktiga, och man kan även vara överviktig och ha en ätstörning.
Det stämplas också lätt som en tjejsjukdom, men är något som kan drabba alla, oavsett kön och i alla åldrar – från barn till pensionärer, även om majoriteten av de personer som är i kontakt med Frisk & Fri är mellan 20 och 40 år.
– Det är verkligen något att ta på allvar.
Maria Berg själv var sjuk på högstadiet och fick hjälp tidigt tack vare en lärare.
– Det värdesatte jag verkligen, att den här läraren såg mig.
När hon började vägen tillbaka till att bli frisk så gick det rätt så snabbt när hon väl bestämt sig att börja äta, men det som tog lång tid var att bygga upp självkänslan igen, det tog flera år.
– Det är viktigt att förmedla att man kan bli frisk. Det är vanligt att man tänker att en ätstörning är något man får leva med resten av sitt liv, men det går att bli både frisk och fri.
Om man misstänker att någon i ens närhet är drabbad av en ätstörning tycker Maria Berg att man ska berätta för personen att man ser att något inte är som det brukar, personen kanske verkar mindre glad, trött eller stressad.
– Fokusera på hur personen mår och inte om den har gått upp eller ner i vikt eller hur mycket den tränar. Det är viktigt att fokusera på det inre snarare än det yttre.
Även om man ska gå fram försiktigt, så är det viktigt att vara ärlig med sin oro och våga sätta ord på det, men förstås på ett respektfullt sätt, menar Maria Berg.
Hon påpekar också att man som närstående gärna ska föregå med gott exempel, och inte prata om dieter, eller om mat i termerna av att synda när man äter något onyttigt.
– Det är sådana samtalsämnen överallt, och det påverkar oss alla negativt.
Som svar på frågan hur hennes erfarenheter påverkat henne som person säger hon eftertänksamt:
– Ibland känns det nästan som jag är friskare än personer som aldrig har varit sjuka. Jag försöker att inte värdera mat och träning. Mat är mat och träning är träning. De bara är.

Maria Berg

Gör: Jobbar som socionom och som regionansvarig i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar, lokalavdelningen i Malmö.
Familj: Sambo
Bor: Möllevången, Malmö
Intressen: Dansa balett och fotografering.
Gå till toppen