Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det kan vara som att fotografera i en snöstorm”

Jonna Bergström, från Malmö, vann en VM-silvermedalj i undervattensfotografering i Nederländerna.

Grattis, hur djupt fick du dyka?
– Det var fem, tio meter kanske. Väldigt grunt men bilden med rörmasken som jag fick medalj för fotograferade jag på cirka sju meters djup. Rörmasken sitter på en lina och i bakgrunden syns en musselodling. Denna tidiga morgon har jag fått med morgonljuset i linorna som hänger ned i bakgrunden.
Hur känns det att få silver i VM?
– Det är alltid ett rus att vinna en medalj. Att vinna en VM-medalj är stort och det här är min andra medalj från ett världsmästerskap.
Vad är det svåraste med undervattensfotografering?
– Oftast sikten. Det kan vara som att fotografera i en snöstorm. I holländska vatten var det väldigt täta flingor, alltså mycket dålig sikt, och när ljuset reflekteras i partiklarna blir det inte så fint. Allting rör på sig, både motiv och fotograf. Och så måste du ha kontroll på tid och luft. Dyker man på stora djup måste man också ha koll på hur mycket kväve som lagras i kroppen. Jag skulle vilja säga att det är tio gånger svårare än att fotografera på land.
Du har stor bred på motiven — om du måste välja mellan fiskar och hundar, vad väljer du?
– Fiskar. Men allra helst väljer jag grodor. Grodor i vatten är min passion. Det är det absolut roligaste. Jag har varit väldigt förtjust i grodor sedan jag var liten. Att få fota dem i vatten är en stor utmaning. De brukar alltid sticka när man kommer nära.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Jag har tävlat i många år. Att kvala till VM innebär att tävla i två svenska mästerskap och två nordiska mästerskap under två års tid. Detta var mitt tredje världsmästerskap så nu gör jag ett uppehåll i tävlandet. I framtidsplanerna är det inbokat att jag ska tillbaka till Galapagos nästa år. Det blir min femte resa dit.
Men det blir fler undervattensbilder?
– Absolut. Det blir fortsatt undervattensfotografering och landfotografering. Allting i naturen fascinerar mig. Sitter man på ett kontor och jobbar hela dagarna har man ett visst behov av att komma ut. Jag åker ofta ut med min syster Tammy och det var tillsammans med henne jag fick utmärkelsen Årets Naturfotograf förra året.
Gå till toppen