Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cardiolund förebygger stroke i hemmet

Cardiolund drivs av Martin Stridh och Jacob Söndergaard som fick sin första kund i vintras.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Mjukvara från Lundabolaget Cardiolund möjliggör förebyggande av stroke i hemmet. Nu är de redo för nästa steg: Ett verktyg som forskare kan använda för att hitta samband mellan strokepatienter i gammal data.
Martin Stridh trycker tummarna mot en mobil EKG-mätare som samlar in signaler i 30 sekunder. Sedan bläddrar han fram Cardiolunds webbapplikation där man kan se kvaliteten på hjärtslagen.
– Man tror att uppemot 100 000 personer i Sverige har förmaksflimmer utan att veta om det. 6 000 svenskar får stroke varje år på grund av obehandlat förmaksflimmer, säger Martin Stridh, grundare av Cardiolund.
Martin Stridh trycker tummarna mot Zenicors mobila EKG-mätare. Zenicor använder sedan i vintras Cardiolunds mjukvara för att analysera kvaliteten på hjärtslagen.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Möjligheten att ta ett EKG hemma är inte ny, det är däremot Cardiolunds mjukvara som sållar bort 90 procent av de friska patienterna och ger kardiologerna ett beslutsunderlag. Den gör det möjligt för betydligt fler personerna i riskgrupper att göra regelbundna hjärtkontroller. Visionen är att alla som vill ska kunna kontrollera hjärtat i hemmet.
– Ska till exempel alla över 60 år använda mobilt EKG blir det enorma mängder data där merparten kommer från friska människor. I dag är det för tidskrävande för svenska kardiologer att sitta och titta på den datan. Men med vår algoritm som reducerar datan från de friska personerna blir masscreeningen möjlig, säger Jacob Söndergaard, partner i Cardiolund.
Bolaget startades 2010 och baseras på femton års forskning från Lunds universitet. I höstas testade Karolinska institutet verktyget på över 3 000 personer och i vintras tecknades ett avtal med Stockholmsbolaget Zenicor som tillverkar mobila EKG-mätare. Nu används Cardiolunds lösning i bland annat Sverige, Norge, Tyskland och England.
Cardiolunds mjukvara sållar bort 90 procent av EKG-signalerna från friska personer.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Mjukvaran säljs idag för integration i andra system men framöver vill de sälja den som en molntjänst. Det blir möjligt först när produkten är CE-märkt i Europa och FDA-godkänd i USA.
– Vi håller på att bygga upp dokumentationen, det krävs mycket pappersarbete för att få medicintekniska system godkända. Vi hoppas att ha det klart nästa vår, säger Jacob Söndergaard.
Inom kort släpper de en ny tjänst riktad mot spetsforskning inom arytmier, det vill säga rytmrubbningar i hjärtat.
– Vården har enorma databaser med EKG-signaler som inte används idag eftersom de är svåråtkomliga. Vi kan köra genom dem och förvandla dem till sökbar metadata som man kan jobba med. Där kan patienters 40-åriga historia ligga och man kan söka efter nya samband som man inte kunnat söka efter tidigare, säger Martin Stridh.
Bolagets konkurrenter finns bland annat hos tillverkarna av mobil mätutrustning som i vissa fall också tar fram egen mjukvara. De konkurrerar även med personalintensiva lösningar i form av callcenter med hundratals kardiologer som analyserar data.
– Vår lösning är så klart mer kostnadseffektiv än ett callcenter och får vi genomslag är marknaden global. Efterfrågan på den här typen av mätningar växer och vi känner att vi ligger helt rätt i tiden med en lösning som är centrerad kring trenderna m-hälsa och big data, säger Martin Stridh.
Gå till toppen