Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tryggheten ökar i Malmö

Malmö brukar pekas ut som en farlig gangsterstad.
Men alla undersökningar visar samma sak: Malmöborna själva känner sig allt tryggare.

80 procent av Malmöborna tycker att de bor i en bra stad. Resten av skåningarna är betydligt mer skeptiska: bara var fjärde tror att Malmö är en bra bostadsort.
Så såg det ut när Yougov gjorde sin undersökning Skåneopinion 2012, ett år efter den stora mordvågen då åtta människor dödades i Malmö.
Ett år senare varnade Malmöpolisen för att oskyldiga riskerade att dö i kulregnet: minst 109 skottlossningar inträffade det året.
Den typen av händelser uppmärksammas ofta i hela Sverige. Men bland Malmöborna är trenden mycket tydlig: de känner sig allt tryggare. Det visar alla de fyra stora undersökningar som gjorts (se faktaruta).
– Tryggheten ökar i både Malmö och Sverige. Det är vi rätt säkra på, säger Manne Gerell.
Han forskar i kriminologi på Malmö högskola och har varit med och gjort den mest omfattande trygghetsundersökningen "Malmös områdesundersökning". Den visar att andelen Malmöbor som är rädda för att gå ut ensamma på kvällen har minskat från 25 procent till 19 procent. Rädslan för att drabbas av våld eller inbrott har också minskat med 20 procent under perioden 1998 - 2012. Färskare siffror än så finns inte, men en ny undersökning ska göras till hösten.
Brottsförebyggande rådets stora enkät Nationella trygghetsundersökningen, som gjordes senast 2014, visar dock på samma resultat: Malmöborna känner sig tryggare. Brå:s preliminära statistik för 2014 visar också att antalet anmälda brott per Malmöbo är nere på en rekordlåg nivå. De anmälda brotten är färre nu än när Brå började mäta 1996. Ett problem med att titta på siffror över polisanmälningar är dock att det är svårt att veta säkert om det är brottsligheten som har minskat - eller om folk bara struntar i att anmäla brotten.
– Vår bild är att den upplevda tryggheten ökar i Malmö. Det har varit vissa dalar när tryggheten har varit låg, i samband med Mangs-skjutningar och liknande. Men vår bild är att folk har börjat förstå att sprängningar och gängrelaterade händelser skiljer sig från normalläget, säger kommunens trygghets- och säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.
Brottsligheten och otryggheten är generellt högre i storstäderna än ute på landet. När Brå gjorde en stor jämförelse mellan Malmö, Göteborg och Stockholm 2012 visade det sig att invånarna i Malmö tidigare har varit mest oroliga för att bli utsatta för brott. Men tryggheten i Malmö har förbättrats, och i undersökningen 2011 var istället Göteborgarna mest oroliga.

Mätningar av tryggheten i Malmö

Det finns fyra större undersökningar av tryggheten i Malmö:
1 "Malmös områdesundersökning". Har gjorts 1998-2012 av Malmö högskola i samarbete med polisen och Malmö stad. Bygger på svar från 4 200 Malmöbor. Visar att tryggheten i Malmö ökar - men att det finns stora skillnader mellan olika bostadsområden.
2 "Nationella trygghetsundersökningen" (NTU). Görs årligen av Brottsförebyggande rådet (Brå) utifrån enkäter med cirka 12 000 svenskar. Visar att tryggheten i hela Sverige ökar, även i storstadsregionerna och Malmö.
3 "Polisens trygghetsmätningar". Gjordes 1998-2010 i samarbete med Malmö stad. De första mätningarna visade på utbredd otrygghet och att många Malmöbor utsattes för brott. Tryggheten ökade markant från 2006 och framåt.
4 "Trygghet och säkerhet". Statistikjämförelse som görs årligen av Sveriges kommuner och landsting (SKL). Rapporten från 2014 visar exempelvis att både antalet anmälda våldsbrott och stölder är högre i Stockholm än i Malmö.
Gå till toppen