Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren om motivet: Hämnd för vräkning

19-åringens familj vräktes från Herrgården. Då inleddes bombkampanjen.
– Det är den koppling vi har, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell till HD och Sydsvenskan.
En 15-åring försökte ta på sig det största ansvaret.

Människor kunde dött av bomberna på Herrgården. De vuxna som döms i den kommande rättegången riskerar minst sex års fängelse, om åklagarens rubricering godtas av domstolarna.
På tisdagseftermiddagen lämnade åklagaren det formella beslutet till Malmö tingsrätt om att åtala sex personer för sammanlagt tre bombdåd mot fastighetsbolaget Victoria Park, som äger en del av husen i Herrgården.
Läs också Sex åtalas för bombkampanjen
– Jag kan bara säga vad jag tror motivet är. Bakgrunden är vräkningen som Victoria Park genomförd i höstas, säger Jenny Lindell.
– Den kopplingen gör vi dels med det uppenbara, att det är Victoria Park som utsatts, men det är också vittnen som har hört [19-åringen] uttala hot mot Victoria Park.
De vittnena är både boende i Rosengård, men också poliser.
När Victoria Park köpte husen gick de hårt åt hyresgäster som bolaget uppfattade misskötte sig, genom till exempel kriminalitet och svartuthyrning.
19-åringens familj vräktes. I bombrättegången som börjar nästa vecka kommer företrädare för bolaget berätta om processen.
I början av polisutredningen, efter bomben på julafton, försökte en 15-åring ta på sig ansvaret. Han greps några efter timmar efter julaftonsbomben, efter vittnesförhör.
– Han tar på sig en stor del av detta, och menar att han tar på sig detta, men inte att han har någon uppdragsgivare, säger Jenny Lindell.
Efter det gripandet har polisen nystat i pojkens kontaktnät, både genom vittnesförhör och kartläggningar av data- och telefontrafik.
Utredningen visar, enligt åklagaren, att 15-åringen ljuger.
– Sen stämmer inte alla uppgifter som han har lämnat.
Han ville ta på sig största ansvaret för julaftonsbomben?
– Ja, det är inget ovanligt att det är den yngste får i uppdrag att göra det.
Varför?
–För att han riskerar mycket lägre straff.
– Sen vet jag inte om det är så det har varit här, men det är inte ovanligt.
I stämningsansökan skriver åklagaren att 15-åringen har varit på plats och "hållit uppsikt", tillsammans med de andra i gänget.
Hur farligt har det varit?
– Det har varit väldigt farligt. Sprängningarna har det skett på tidpunkter när människor är hemma. På julafton klockan sex på kvällen till exempel. Det är tättbebyggt, men mycket människor som bor där och mycket människor som rör sig utanför.
Kunde folk dött?
- Ja, absolut. Det flög bitar från sprängningen ungefär 25 meter ut från platsen. Befinner du dig där så har du absolut varit utsatt för en stor risk.
Ligan pekas av polisen ut som ett mycket hotfullt nätverk, som försökt bestämma i området, samt handla med vapen och knark.
– Polisen kunnat se en nergång i brottsaktivet i Herrgården nu när de här personerna sitter häktade, säger åklagare Jenny Lindell.
Gå till toppen