Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU-migranter säljer sex öppet på Malmös gator

75 procent av Malmös gatu­­prostituerade är EU-migranter. Stödteamet Mika Malmö har bara sedan årsskiftet träffat 17 nyetablerade unga rumänskor runt Industrigatan.

Gatuprostitutionen i Malmö har länge haft sitt centrum runt Industrigatan. Den så kallade torsklagen från 1999, som förbjuder sexköp, har minskat gatuprostitutionen. Internet har bidragit till att sexhandeln har flyttat från gatan.
– Gatuprostitutionen har minskat men den är inte utdöd, säger Anette Edvardson som är sektionschef vid råd- och stödteamet Mika Malmö.
Mika finns, förutom i Malmö, också i Göteborg och Stockholm. I Malmö arbetar sex socionomer varav en sexolog mot prostitution och människohandel.
I år finns en ny tydlig trend.
Mika beräknar att ungefär 30 kvinnor säljer sex på Malmös gator, en liten ökning från fjolåret.
– Det har tillkommit 17 nya kvinnor sedan januari i år. Alla är rumänskor, säger Anette Edvardson.
Flera svenskor som sålde sex har försvunnit.
Bara under april och maj har ett par nya rumänskor etablerat sig som gatuprostituerade.
”I dag möttes jag av ett tiotal unga flickor”, skriver en person som passerade Industrigatan på måndagen i ett mejl till Sydsvenskan.
– Förra söndagseftermiddagen stod där 6-7 mycket unga tjejer. Bilar stannade hela tiden, säger en man med lokal på Industrigatan.
Enligt Mika Malmö handlar det inte om flickor, utan om unga kvinnor över 18 år.
– De är inte minderåriga enligt egna uppgifter eller vår bedömning. Då skulle vi ha anmält till social jour, säger Anette Edvardson.
Mika Malmögör bedömningen att de gatuprostituerade i Malmö i dag till 75 procent kommer från Rumänien. 25 procent bedöms ha svenskt ursprung.
– Vi har identifierat en nytillströmning och en ökning av gatuprostitution, bekräftar Erik Åberg som är tillförordnad chef för lokalpolisområdet city i Malmö.
– För den enskilde är det lätt att göra en koppling till EU-migranternas läger vid Industrigatan. Men jag kan inte bekräfta att kvinnorna kommer därifrån.
Mika Malmös personal arbetar ute på gatan och pratar med kvinnor som säljer sex. För att minska smittspridning, delas preventionspaket med kondomer och glidmedel ut.
– Vårt arbete handlar om långsiktigt kontaktskapande. Men de är inte så meddelsamma och vi har inte kontakt med alla, säger Anette Edvardson.
För Mikas personal har de kvinnor som kom i april och maj uppgivit att de bor hos en moster till en av kvinnorna. Andra rumänskor har sagt att de bor på vandrarhem.
Mika Malmö samarbetar brett i kampen mot könshandel, däribland med polisen, Migrationsverket, sjukvården, Stadsmissionen och socialtjänsten.
Anette Edvardsson har inte fått signaler från andra svenska kommuner om EU-migranter som säljer sex.
Gå till toppen