Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oenigt om hur tryggt Malmö egentligen är

Är Malmö en trygg stad för alla?
Det beror på vem du frågar.
Det är den korta sammanfattningen av en två timmar lång debatt om bilden av Malmö.

En som är säker på att Malmö blivit både bättre och tryggare är, kanske inte oväntat, kommunalrådet Andreas Schönström (S).
– Brottsligheten går ner och tryggheten upp, sade Andreas Schönström.
En som tror sig veta att Malmö har blivit tryggare är Manne Gerell, forskare och kriminolog vid Malmö högskola.
– Jag är rätt säker på att känslan av trygghet har ökat. Men det beror på vem man är och var i Malmö som man bor, sade Manne Gerell.
Läs också Tryggheten ökar i Malmö
En tredje helgarderar sig, men så är Anders Ygeman också inrikesminister.
– Malmöborna är säkert tryggare i dag än för några år sedan. Det är en upplevd trygghet, även om brottsligheten kanske ökat, sade Anders Ygeman (S).
Tisdagskvällens debatt, som arrangerades av Sydsvenskan i samarbete med Malmö högskola, Moriska paviljongen och Arrangörsskolan, hade lockat ett par hundra åhörare. Fler följde debatten på nätet.
Det enda som blev solklart under den två timmar långa debatten var att Malmö har svårt att tvätta bort stämpeln som en brottets stad, trots att andra svenska storstäder har liknande problem.
– Skjuts det i Malmö så förstärks den negativa bilden, "ja, det är ju ingenting nytt". Skjuts det fem personer i Göteborg så är det något ovanligt, konstaterade Frans Melin, varumärkesforskare vid Lunds universitet.
Läs också Tryggheten ökar i Malmö
Är då Malmö farligare än Göteborg?
Skjuts det mer här?
Säg det.
– Det kan jag inte svara på, sade Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef.
– Jo, det skjuts mer i Malmö, sade forskaren Manne Gerell.
Statistiskt sett, i alla fall.
– Under tio månader sköts det ungefär lika mycket i Göteborg som i Malmö. Men då är Göteborg dubbelt så stort, alltså skjuts det mer i Malmö. Det är klart att all skjutning sen påverkar tryggheten, förklarade Manne Gerell.
Samtidigt, betonade flera, är bilden av Malmö som Sveriges Chicago överdriven — och möjlig att förändra. Frågan är bara: hur?
Det räcker inte med event och häftiga kongresscenter, ansåg varumärkesforskaren Frans Melin.
– Allt kan inte säljas med mördande reklam, man måste bygga underifrån från människorna, sade Frans Melin.
Showan Shattak, som utsattes för ett mordförsök för ett år sedan, varnade för att satsa allt på event och pampiga byggen.
– Politikerna satsar på Malmö som en eventstad, i stället för på välfärden. Det håller inte, utan det kommer att koka över och då ballar det ur, sade Showan Shattak.
Kommunalrådet Andreas Schönström (S) bad om mer tid för att skapa ett bättre, tryggare Malmö.
– Det är massor som går i rätt riktning, men än så länge prövar vi oss fram. När vi hittat formerna för det här kommer det att gå snabbt uppåt, lovade Schönström.
 
Gå till toppen