Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex åtalas för bombkampanjen

Den misstänkta bombligan i Malmö åtalas för alla tre bomber riktade mot fastighetsbolaget Victoria Park. Strax efter klockan 14 i dag överlämnade åklagaren beslutet till Malmö tingsrätt.
En 19-årig man pekas ut som huvudmisstänkt.

Åklagarmyndigheten gick strax efter klockan 14 ut med ett pressmeddelande om åtalet.
– De olika sprängningarna har skett i tätbebyggt område och inneburit en stor fara för människor i närheten, vilket gör att brotten är att betrakta som grova. Explosionerna orsakade också omfattande materiell skada på de utsatta fastigheterna, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell i pressmeddelandet.
Läs också Åklagaren om motivet: Hämnd för vräkning
Sex män åtalas. En för tre bomber och en anlagd brand. En man åtalas för två brott: sprängningen den 24 december och branden den 23 november. De övriga fyra åtalas för sprängningen på julaftonskvällen.
Sprängningarna rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse – ett brott som ger minst sex års fängelse.
– Samtliga har på olika sätt deltagit i planeringen och genomförandet av sprängningen på julafton, bland annat genom att transportera sprängmedel eller hålla vakt, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.
HD och Sydsvenskan har tagit del av åklagarens stämningsansökan. I den skriver åklagaren om männens agerande vid julaftonsbomben: 19-åringen placerade ut bomben, en man körde gänget, och de övriga fyra var på plats och har "hållit uppsikt över platsen".
"Genom att köra respektive medfölja dit och närvara, samt utan att visa några betänkligheter mot vad som pågick solidariserade de sig med [19-åringen] och styrkte honom i hans gärning."
19-åringen har sedan sprängningarna fyllt 20.
Explosionen på Herrgården vid 18-tiden på julafton ser ut att ha varit kulmen av en bombkampanj mot fastighetsägaren Victoria Park.
Fyra bomber exploderade i området – på fem dagar. Tre av dem var direkt riktade mot fastighetskontoret på Ramels väg.
20 december, 03:30-tiden: Bil på Thomsons väg. Detta brott åtalas ingen för.
20 december, 05-tiden: Entrén till Victoria Parks fastighetskontor på Ramels väg.
20 december 2014
21 december, morgonen: Bomb vid fönster på samma fastighetskontor.
21 december 2014
24 december, 18:10-tiden: Ny, kraftigare bomb mot fastighetskontoret.
24 december 2014
Därutöver skedde en anlagd brand den 23 november. Det brottet rubriceras som skadegörelse.
På julaftonskvällen greps en 15-årig pojke. Därefter ser ligan ut att ha nystats upp.
Ett dussintal personer har gripits, för olika grader av delaktighet i någon eller flera av bombdåden. Bevisen har varit olika starka – några av dem har under utredningens gång släppts ur häkte och för några har utredningarna lagts ner helt och hållet.
Nu, drygt fem månader senare, är utredningen klar. Sex misstänkta återstår och ställs inför rätta, står nu klart. Bevisningen lämnas nu över till Malmö tingsrätt.
Rättegången börjar på måndag. Tingsrätten har bokat in fjorton dagar, fram till och med första veckan i juli. Säkerheten då lär bli den mest omfattande på mycket länge – polisen misstänker samma liga för bomben mot rättscentrum 30 november. Men för det brottet åtalas ingen. Bevisen räcker inte, och utredningen har lagts ner.
Julaftonsbomben var den klart allvarligaste. Den var kraftigare – den slog upp ett hål i väggen – och placeringen och tidpunkten gjorde att risken för att någon förbipasserande skulle skadas eller till och med dödas var stor. Bomben var placerad mot innergården, där hundratals människor rör sig.
Händelsen rubricerades som grov allmänfarlig ödeläggelse, ett brott som kan ge livstids fängelse. Minimistraffet är sex års fängelse.
Gå till toppen