Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljardstöd till Malmös nya arenor

Sydsvenskan har kartlagt det som Malmö stad tiger om: kommunens totala stöd till arenorna.

Bild: Lars Brundin
På sju år har Malmö invigt fyra stora evenemangsarenor: Malmö arena (2008) Swedbank stadion (2009), Malmömässan i Hyllie (2012) och nu Malmö Live (2015).
– Vi är lyckligt lottade som har fått både stadion, Arenan, Mässan och en kongressanläggning under så kort tid, säger Malmös turistdirektör Johan Hermansson.
De som äger och driver arenorna är privata entreprenörer. Men kommunen hjälper till genom att ösa in pengar, både när arenorna byggs och sedan för att stötta driften när de väl står klara.
–  De här anläggningarna är så stora att de driver besökare till hela destinationen Malmö, säger Johan Hermansson.
Läs också Analys: Malmö följer trenden i Europa
Kommunens syfte med att stödja arenorna är att det gynnar turismen: besökarna skjutsar in pengar till restauranger, taxi, hotell och butiker. I förlängningen ger det nya jobb och skatteintäkter till Malmö.
Men ingenstans redovisar kommunen hur mycket pengar de totalt pumpar in för att stödja arenorna. Sydsvenskans kartläggning visar att stödet är stort och snårigt, och att det inte finns någon som känner till alla pengaflöden.
Den klart största satsningen är förstås Malmö Live, där kommunen har plöjt ner nästan 1,3 miljarder, vilket är kommunens största investering någonsin. Pengarna har använts för att bygga nya konserthuset, som kommunen äger. Men framförallt är investeringen kommunens morot för att locka hit den norske hotellmagnaten Petter Stordalen och hans hotellskrapor och kongressanläggning i Malmö Live. Kommunen och staten kommer att betala 140 miljoner kronor per år för att fylla kulturhuset med aktiviteter – vilket givetvis kommer att locka gäster till Clarions barer, restauranger, hotell och kongressanläggning.
När Malmö FF:s nya hemmarena Swedbank stadion byggdes visste ingen på Malmö stad hur mycket pengar kommunen bidrog med. Men Sydsvenskan granskade stadionbygget och upptäckte att Malmös skattebetalare slantade upp minst 260 miljoner kronor för bygget. Förutom att politikerna har lånat ut 145 miljoner kronor som ett ränte- och amorteringsfritt lån till stadion gjorde kommunen stora investeringar i gator, torg och p-hus runt stadion. Dessutom får stadion stöd i form av hyressubventioner.
Mönstret från Malmö Live känns igen: kommunens kostnader dök upp bit för bit. Fullmäktige godkände ett lån till Swedbank stadion på 100 miljoner. Sedan upptäcker byggbolaget Peab att de har räknat fel på byggkostnaden. Kommunen måste låna ut 45 miljoner till - annars stoppas bygget. Och sedan rullar räkningarna in från olika håll: Parkering Malmö måste bygga ett p-hus, gatukontoret bygger stadiontorget och utbildningsförvaltningen tecknar ett hyreskontrakt.
– Vi känner oss förda bakom ljuset när det hela tiden dyker upp nya kostnader för kommunen, sa Malmös oppositionsråd Anja Sonesson (M) när stadion var färdigbyggd.
– Hade vi känt till totalkostnaden från början hade fullmäktige förmodligen sagt nej, sa Håkan Fäldt (M).
Både Swedbank stadion, Malmö arena och Malmömässan har ett guldkantat kontrakt med Malmö stad: kommunen äger tomterna. Men arenorna får hyra marken för en symbolisk tusenlapp om året. Avtalen gäller så länge arenorna fortsätter med sin publika verksamhet.
Percy Nilsson skrev en hel rad förmånliga kontrakt med kommunen när han byggde Malmö arena. Förutom markaffären, som gav 300 miljoner kronor i vinst, betalar kommunen 50 miljoner kronor för att det ska stå ”Malmö arena” på namnskylten fram till 2018.
Dessutom får Arenan ytterligare fem miljoner kronor per år från kommunen för att värva olika evenemang, som Melodifestivalen, Handbolls-SM eller feministkonferensen Nordiskt Forum. För en månad sedan beslutade kommunstyrelsen att det samarbetsavtalet ska förlängas i fyra år.
Turistdirektör Johan Hermansson hävdar att de andra hotellägarna och nöjesarrangörerna i Malmö inte brukar klaga över kommunens stöd till arenan. Istället hjälps de åt, exempelvis genom att fixa fram de tusentals hotellrum som krävdes för Eurovision Song Contest.
– Arenan är vår volymmässigt största motor hittills. När vi har stora arrangemang där ger det effekter på hela stan, säger Johan Hermansson.

Stödet till Swedbank stadion

Swedbank stadion: Fotbollsarena med 18.000 sittplatser och 6.000 ståplatser. Invigdes 2009. Ägs av Malmö FF (81,25%) och Peab (18,75 %) genom bolaget Fotbollsstadion i Malmö Fastighets AB. Drivs av MFF Event AB.
Kommunens stöd:
1 Ränte- och amorteringsfritt lån på 145 miljoner kronor till fastighetsbolaget som äger Swedbank stadion. Lånet beviljat för 60 år.
2. Kommunen tar bara ut en symbolisk hyra för marken som stadion står på: 1000 kronor per år för 37 000 kvadratmeter tomtmark. Hyreskontraktet gäller i 60 år.
3. Stadionbolaget får hyresintäkter genom att kommunen har tecknat ett 15-årskontrakt på en nybyggd idrottskola i Stadionbyggnaden. När utbildningsförvaltningen skrev på hyresavtalet i september 2008 var hyran 3,2 miljoner kronor per år.
5 Två nya konstgräsplaner: 7 miljoner kronor. Ersatte de grusplaner som försvann när stadion byggdes. Betalades av Stadsfastigheter.
4. Dessutom betalade kommunen den massiva upprustningen runt Swedbank stadion. Det kostade 50,5 miljoner kronor att bygga Nya stadion-torget mellan arenorna, parkering för funktionärer och tv-team enligt Uefa-standard, anslutningsvägar, cykelbanor samt planteringar. Det nya p-huset med 440 platser kostade 50 miljoner kronor. Rondellen Stadiongatan/Eric Perssons väg kostade ytterligare 7,5 miljoner kronor.

Stödet till Malmömässan

Malmömässan: Mötesanläggning för utställningar och kongresser med upp till 3 000 besökare. Invigdes 2012. Byggbolaget Midroc sålde mässan till fastighetsbolaget Kungsleden 2014. Mässan drivs av Artexis Nordic.

Kommunens stöd:

1. Malmö stad hyr ut marken till Malmömässan för 1 000 kronor per år. Tomten är 24 000 kvadratmeter stor och avtalet gäller i 50 år, så länge mässverksamheten fortsätter.

2. Malmö stad betalar 2,5 miljoner kronor per år för att hyra Malmömässan, och får då utnyttja lokalerna tio dagar om året. Till exempel har kommunen betalat när mässan använts till yrkes-SM, mässan Senior i centrum eller ESC-arrangemang.

Stödet till Malmö arena

Malmö arena: Multiarena för bland annat konsert, konferens och ishockey. Plats för 15 500 konsertbesökare. Invigdes 2008. Arenan ägs och drivs av koncernen Parkfast AB, som till 100% ägs av Percy Nilsson.

Kommunens stöd:

1. Percy Nilsson gjorde en vinst på drygt 300 miljoner kronor genom att köpa tomtmark intill Arenan av kommunen. Marken sålde han omedelbart vidare till fastighetsbolaget Steen & Strøm, som byggde köpcentret Emporia.

2. Malmö stad betalar 5 miljoner kronor per år för att köpa namnet på Malmö arena. Avtalet löper på totalt 10 år, fram till 2018, och ger alltså sammanlagt 50 miljoner kronor till arenabolaget Parkfast.

3. Samarbetsavtalet gör att Malmö betalar upp till 5 miljoner kronor per år för att locka artister och evenemang till Malmö arena. Har förlängts till 2018.

4. Nyttjanderättsavtalet gör att Malmö stad betalar 1,3 miljoner kronor per år för att bland annat hyra två loger i Arenan. gäller till 2016.

5. Parkfast får hyra arenatomten av kommunen för en symbolisk tusenlapp om året. Tomten är 16 000 kvadratmeter, avtalet gäller i 50 år.

Stödet till Malmö Live

Malmö Live: En kombination av konserthus, kongressanläggning och hotell. Invigs torsdag den 4 juni. I den stora konsertsalen finns plats för 1 600 besökare. Konserthuset ägs av Malmö stad och drivs av kommunala Malmö Live Konserthus AB. Hotellet och kongressanläggningen ägs av AFA fastigheter och drivs av hotellkedjan Nordic Choice Hotels AS, som är helägt av Petter Stordalen.

Kommunens stöd:

1. Malmö stad betalar investeringar på nästan 1,3 miljarder kronor för ett nytt konserthus och parkeringshus i kvarteret Malmö Live. I dessa pengar ingår halva kostnaden för de foajéer som delas med kongressanläggningen samt alla kostnader för marksanering, gator, torg och broar med mera runt Malmö Live.

2. Utöver att Skanska fick bygga Malmö Live med konserthus, kongressanläggning och hotell fick byggbolaget tillstånd att bygga ytterligare tre stora kvarter med bostäder och kontor på sammanlagt 27 000 kvadratmeter.

3. Förutom att kommunen betalar konserthusbyggnaden och hjälper till att finansiera kongressanläggningen satsar staten och Malmö stad cirka 140 miljoner kronor per år för att fylla kulturhuset med verksamhet. Det lockar förstås gäster till Clarions hotell, kongress och restauranger i kvarteret.

Gå till toppen