Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Sex kostar 500 kronor”

Tre unga kvinnor sitter på stenmuren längs Agneslundsvägen.
– Vi arbetar på gatan. Sex kostar 500 kronor, säger en 26-åring från Bukarest som har varit i Malmö en knapp vecka.

Rumänska kvinnor uppges stå för 75 procent av gatuprostitutionen i Malmö. På Agneslundsvägen träffar tidningen tre unga rumänskor. En av dem försvinner snabbt med en kund. De två andra berättar om sexhandeln.Bild: Hussein El-Alawi
Rådgivningsteamet Mika Malmö uppger att runt 75 procent av Malmös 30 gatuprostituerade kommer från Rumänien. Hittills i år har 45 män lagförts för sexköp i Malmö, mot 65 hela 2014.
– Vi vet att det finns rumänska kvinnor längs stråket på Agneslundsvägen och i nätprostitutionen. Vår spontana uppfattning är att det här är andra rumäner än de som tigger, säger Patrik Johansson, tillförordnad kommunpolis i Malmös polisområde norr.
Läs också EU-migranter säljer sex öppet på Malmös gator
Klockan är 14 på onsdagseftermiddagen. Vi kör ett varv och ser tre unga kvinnor sitta på en stenmur längs Agneslundsvägen. Nästa varv stannar vi bilen i vägkanten.
– Hej. Varför sitter ni i solen? frågar en av oss efter att ha gått ut på trottoaren.
– English, blir svaret.
Resten av diskussionen förs på en bitvis knackig engelska. Samtalet hinner inte mer än inledas förrän en bil stannar och plockar upp en av kvinnorna.
– Vi arbetar på gatan, säger kvinnan längst till höger, klädd i jeans.
Ni säljer sex?
– Ja. 500 kronor, blir svaret.
Vi förklarar att vi är journalister och inte vill köpa sex.
Den ena kvinnan säger att hon är 21 år gammal, den andra 26 år. Båda har kommit till Malmö från Italien.
– Vi sålde sex där också, säger kvinnan längst till höger, 26-åringen.
– Jag har varit här i sex dagar. Hon i fem dagar, säger 26-åringen och nickar mot 21-åringen.
Kvinnorna säger att de bor på hotell i Malmö.
Har ni många kunder?
– Nej. Det är dåligt. Min mamma i Bukarest behöver pengar. Får jag tusen kronor så åker jag till Rumänien, säger kvinna.
Kvinnan som satt här nyss, fick hon en kund?
– Ja. Hon har varit här längre. Hon har kunder, säger 26-åringen.
Ni bor på hotell? Inte på lägret här intill där det bor många rumäner?
– Nej, nej. Vi bor inte där, säger 26-åringen.
Upprepade gånger ställer vi frågan vad som har fått två kvinnor att söka sig från sexhandel i Italien till sexhandel i Malmö. Vi får inga svar. Frågan om någon har uppmanat dem att åka till Malmö får heller inget svar.
Ni hittar kunder på gatan. Var har ni sex?
– I bilar, säger 26-åringen.
Flera personer som jobbar i industriområdet vid Norra Sorgenfri berättar att unga kvinnor som ser ut att komma från Rumänien är ett nytt inslag i gatubilden.
– Helt plötsligt dök de upp här, det var två tre veckor sedan kanske. Ett tag var de sex stycken som stod här på gatan och två andra som stod en bit bort på nästa gata, säger en man som i många år har jobbat på en av de små firmorna i området.
Sexhandeln börjar redan på förmiddagarna och fortsätter till sent på kvällarna. De unga kvinnorna är öppna med att de säljer sex.
–  De går fram till bilarna och pratar och erbjuder sina tjänster. Det är helt klart vad det handlar om, säger en man som jobbar i kvarteret.
– Vårt jobb är att se till att de som köper sex blir lagförda, säger Patrik Johansson på polisen.
– Att fler män har lagförts i år beror nog dels på att sexhandeln har ökat och dels på att vi prioriterar frågan och är där oftare.
Gå till toppen