Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studentflaskan blev en succé

En mammas oro ledde till succépresenten till student-dagen – en vattenflaska att hänga om halsen. Nu samarbetar Louise Wester med Polhemsskolan om att ge alla 800 studenter varsin flaska.

Följ Sydsvenskan Lund på Facebook
Det var när hennes son Axel tog studenten förra året som hon kom på den enkla men geniala idén.
– Som mamma oroade jag mig för hur det skulle gå. Det är lätt hänt att en studentdag går över styr. Inte för att Axel är oansvarig utan jag funderade på hur jag som förälder kunde hjälpa honom och hans kamprater att hålla hela dagen. Man startar tidigt på morgonen och festar hela dagen och natten, säger Louise Wester.
Hon frågade vänner och bekanta, och fick rådet att tjata in att det är varannan vatten som gäller.
– Jag funderade på hur jag kunde göra det på ett bra sätt. På flaken är det soligt och de hoppar och dansar, då vore ett guldläge om de bara hade vatten att dricka. Så jag bestämde mig för att göra en vattenflaska att hänga runt halsen, istället för blommor.
Sagt och gjort, Louise Wester tillverkade personliga etiketter till sonen och hans kompisar, med bilder på studenterna och med uppmaningen att dricka varannan vatten. För att föra fram budskapet på ett humoristiskt sätt, använde hon sin karaktär "Ritande mamman", som brukar använda i andra sammanhang. Etiketterna klistrade hon på flaskorna, som också fick gula och blå band att hänga runt halsen.
– Jag visste inte alls hur det skulle tas emot, men jag noterade att varenda en av ungdomarna fortfarande hade vattenflaskan på sig när de klev på flaket – de kunde lika gärna ha tyckt att det var töntigt. Senare på kvällen såg jag att vissa fortsatte att ha den som vattenflaska och fyllde på med nytt vatten.
Hennes son Axel gick på Polhemsskolan, och skolan såg flaskorna och tyckte att det var en bra idé.
– Till min förvåning hörde rektorn på Polhemsskolan av sig och sa att de tyckte att det var en vansinningt bra idé och undrade om man inte skulle kunna göra en sådan flaska till alla 800 elever på Polhemsskolan, så jag tog fram en etikett och hittade en vattenleverantör.
Så i år kommer samtliga Polhemsskolans studenter att få en vattenflaska att hänga runt halsen innan de springer ut.
– Nu blev det inte individuella vattenflaskor, där är vi inte än i logistiken, men 800 flaskor är på plats på skolan redo att delas ut, säger Louise Wester.
Budskapet blir dock något annorlunda på Polhemsskolans flaskor, det blir ”Kom ihåg att dricka vatten” istället för " Kom ihåg varannan vatten".
Gå till toppen