Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anmärkningsvärt mycket problem med fontänskum i år

Fontänen vid Västra stationstorget i Lund har upprepade gånger utsatts för skadegörelse i form av skum ända sedan i början av maj. 

Hela fontänen var åter fylld av skum på fredagsmorgonen.
– Folk kan gå hit och diska, säger Stig Svensson från Markentrepenad. 
Med största sannolikhet är det diskmedel som än en gång hällts i fontänen. 
– Det är åttonde gången, sjätte som jag är här. 
Han pytsar ut ättika i dammen för att bli kvitt löddret. Arbetet tar ungefär tre timmar och kostar skattebetalarna mellan 2 000 och 3000 kronor. 
Enligt parkintendent Lars Brobeck är det i år anmärkningsvärt många gånger som fontänen skummats ner.
– I vanliga fall kanske det händer någon gång under nollning eller valborg, men det här verkar som om man har satt det i system. Så någonting får vi göra nu, säger parkintendent Lars Brobeck.
Nu planerar kommunen att anlita en vakt för att komma till rätta med problemet.
– Då får vi ha en vakt som ställer sig på ett lämpligt ställe och som har direktkontakt med polismyndigheten. För det börjar ju kostar pengar, det kostar ju 2-3000 per sanering som vi som beställare får betala och vi har annat att lägga pengarna på, säger Lars Brobeck
Ni sa ju redan förra gången vi skrev om det att ni skulle anlita en vakt, men det har ni inte gjort än?
– Det var lugnt under en period efter att ni skrev om det förra gången, så vi trodde att det hade lugnat sig, men tydligen är det igång nu igen, så då får vi agera och försöka hitta en lösning på det, säger Lars Brobeck.
Är det andra fontäner i Lund som har drabbats?
– Inte vad jag vet, jag pratade precis med vår entreprenör som sköter våra vattenanläggningar, utan det är den här på Västra stationstorgen, säger Lars Brobeck.
Gå till toppen