Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Oklar information om nattstängd akut

Akuten i Lund kommer att vara delvis stängd i sommar. Vårdförbundet i Malmö vill att det ska framgå tydligt för alla att den stänger på natten från 22 juni.

Stängt var det här - 22 juni till 16 augusti håller akuten i Lund nattstängt.Bild: Bengt Arvidson.
I onsdags skickade regionen ut ett pressmeddelande med rubriken "öppet på alla akutmottagningar under sommaren".
Där går det att läsa att det blir personalförstärkning i Lund, med primärvårdsläkare och sjuksköterskor. Men från den 22 juni till den 16 augusti kommer akuten i Lund att vara stängd efter klockan 21.
Det står i pressmeddelandet att vissa ambulanser dirigeras till Malmö, men att patienter som tar sig till Lund kommer tas om hand.
Läs också Här kan du söka vård i sommar i Skåne
På Vårdförbundet i Malmö finns en irritation över hur informationen har gått ut till allmänheten. 
– Vad man kan utläsa i pressmeddelandet så förstärks akuten i Lund, men vi har ju ingen personal där alls. Det kommer bara att finnas primärvårdspersonal som ska triagera patienter. Det tycker jag har varit otydlig i media och på 1177. Där står det att alla akutmottagningar är öppna, säger Malin Sagrell, huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom division 1, där akutmottagningarna ingår på Skånes universitetssjukhus.
Vårdförbundet har sedan i april, när akutmottagningen i Lund anmälde sin arbetsplats till Arbetsmiljöverket, drivit frågan om att stänga akuten i Lund nattetid i sommar. Det kan bli en andhämtning för personalen i Lund, som länge varit pressad av stor brist på vårdplatser, tror Malin Sagrell.
– Vi tror att det här är den bästa lösningen just nu, men det är klart att det kommer att vara tufft för de medarbetare som nu ska jobba i Malmö och i Malmö finns självklart en oro för hur vi ska klara av det här.
Vilka effekterna blir ska kliniken nu undersöka i en risk- och konsekvensanalys. Men Vårdförbundet i Malmö tror att det kan räcka med de förstärkningar som görs på akuten i Malmö. Bland annat flyttas sjuksköterskor med larmkompetens från Lund till Malmö. Minst åtta nya vårdplatser ska öppnas i Malmö för att täcka det nya behovet och det blir minst en medicinsk jourlinje till i Malmö.
– Vi tycker att det ser tillfredsställande ut just nu. Men det som inte är riktigt tydligt är informationen till allmänheten om att akuten faktiskt stänger på natten.
Malin Sagrell påpekar att den primärvårdsläkare och sjuksköterska som finns på plats nattetid i Lund främst ska se bedöma patienter och skicka vidare till Malmö om patienterna behöver akutvård.
En farhåga som finns är att det kan bli väldigt trångt på morgnarna i Lund, när akutmottagningen precis har öppnat. 
I förra veckan var förvirringen stor i de politiska leden om akuten i Lund skulle vara öppen nattetid eller inte. De rödgröna i ledningen dementerade då alliansens uppgifter om att akuten stängs.
Läs mer: Såpopera om akuten i Lund
Vårdförbundet tror att skälet till otydligheten är att det är för känsligt politiskt att göra helt klart att akuten i Lund kommer att vara stängd.
– Vi tror att det behövs avlastning av akuten i Lund för att personalen ska få andhämtning och kunna bli en attraktiv arbetsplats igen, men det har varit trögt i de politiska leden. Det finns så mycket känslor i att lägga ner en så stor akutmottagning, säger Malin Sagrell. 
Jens Enoksson, chefsläkare i regionen, håller inte med Vårdförbundet om att informationen om sommarstängningen varit oklar.
– Jag tycker att det framgår att det finns en lägre kapacitet. Vi har fullt ut kommunicerat det här till medarbetarna, säger han.
Fortfarande finns möjlighet att ta hand om patienter som kommer själva till akuten nattetid i Lund menar han.
– Det bedömer vi att vi har beredskap till. Vi har också en ambulans stationerad vid akuten i Lund som vi kan använda vid behov.
Men det står ju att det blir förstärkning av personalen i Lund i pressmeddelandet, är det en förstärkning om hela personalen går hem och det bara finns en läkare och en sjuksköterska på plats?
– I ett pressmeddelande måste man ju hålla sig till kärnfrågorna. Men får vi följdfrågor från media eller medarbetarna så svarar vi precis som det ligger till med fullständigt transparenta fakta, säger Jens Enoksson.
Gå till toppen