Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bisvärm blockerar bostadshus

En vilsekommen bisvärm blockerar sedan i fredags ett hus på Helmfeltsgatan. En biodlare lyckades locka till sig mer än 10000 bin, men minst lika många dröjer kvar i en ventil.

Om ni går längs Helmfeltsgatan i Malmö och hör något i luften som surrar så är det inte studenter som hurrar. Nej, det är bin, tiotusentals förvirrade bin, som är i desperat jakt efter en ny bostad.
Surrandet har sedan i fredags skapat stor dramatik i närområdet.
– Det började här vid vårt hus på förmiddagen. Helt plötsligt upptäckte vi att det var extremt mycket bin som svärmade. De studsade mot fönsterrutorna och bildade stora högar på trottoaren, berättar Kristin Käck, som lyckades fånga bisvärmen på fotografier och videofilm.
En skräckinjagande syn. Tusentals bin flockas kring varandra på Helmfeltsgatans trottoar.Bild: Kristin Käck
Det var svårare att fysiskt fånga in de svärmande bina. Bostadsrättsföreningen såg till att snabbt spärra av trottoaren så att förbipasserande inte skulle trampa rakt in i de högar av bin som bildats på marken.
– De hade sökt sig in i en ventil till en lägenhet. De höll på hela dagen med att galet svärma utanför huset, berättar Kristin Käck.
Mirsad Voloder, ordförande i bostadsrättsföreningen, började våghalsigt samla in bin med sina bara händer. Men de var för många. Till slut var föreningen tvungen att kontakta en kunnig biodlare.
Framåt kvällen anlände Per Andersson, jourhavande svärmtagare i Malmö biodlarförening. Han placerade ut en trälåda som bina frivilligt kröp in i.
– De här bina kom från ett bisamhälle i närheten som delat på sig. Samhällena delar på sig när bina får det för trångt i kupan. Att dela på sig är bisamhällenas sätt att föröka sig, förklarar han.
Biodlaren Per Andersson lockar de husvilla bina in i sin medhavda bilåda.Bild: Kristin Käck
De husvilla bina tycks ha varit tacksamma över att Per Andersson erbjöd dem en ny bostad i en akut tid av bostadsbrist.
– Bina kan ha kommit från ett bisamhälle på Operans tak. Eller från något av bisamhällena i Pildammsparken. De har satt sig i träd och grenar i närheten samtidigt som de skickat ut spanarbin för att hitta en ny bostad. Spanarna har flugit tillbaka och rapporterat om läget genom en speciell dans, berättar Per Andersson.
Spanarbina tycks med sin dans ha berättat för de övriga bina att på Helmfeltsgatan, där finns det en finfin bostad i en gammal ventil. Men när den nya bibostaden skulle tas i bruk tycks bidrottningen ha fallit till marken. Därför kom ett stort antal bin att flockas på trottoaren.
Räddningsarbetet i gång. Delar av Helmfeltsgatan fick spärras av under bisaneringen.Bild: Kristin Käck
Per Andersson tror att han i fredags kväll lyckades samla in mellan 10 000 och 15 000 bin i sin medhavda bilåda. De fraktades i ilfart till Oxie för att bilda ett honungsproducerande bisamhälle i en ändamålsenlig bikupa.
Men på Helmfeltsgatan är inte problemen över.
– Det finns ett nytt gäng bin som svärmar här idag. De verkar som om de byggt in sig i vårt hus, säger Mirsad Voloder på lördagseftermiddagen.
Den här gången känner sig Malmö biodlarförening maktlös. En bisvärm som lyckas etablera sig i ventiler, väggar, skorstenar och liknande är omöjliga att locka ut. Inte ens med hjälp av den lyx som kan finnas i en nytillverkad bilåda.
I stället hänvisas bostadsrättsföreningen nu till Anticimex, Frisab eller någon annan saneringsfirma.
Enligt Per Andersson är det numera ovanligt med bisvärmar i centrala Malmö. Sedan ett tiotal år tar det fruktade varroakvalstret död på de flesta bisamhällen som inte skyddats mot kvalstret med olika typer av kemikalier.
Per Andersson betonar att svärmande bin är relativt ofarliga. Att tala om en "ilsken bisvärm" är fel:
– När bin går i svärm har de inget bo att försvara. Då har de ingen anledning att vara aggressiva.
Gå till toppen