Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Löfven kliver över en gräns"

Statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om att lärare ska få ta elevers mobiltelefoner är ett i raden av många där statsministern betonar vikten av disciplin, ordning och reda. En strategi för att locka tillbaka väljare från bland annat Sverigedemokraterna, tror statsvetare.

Statsminister Stefan Löfven (S) har gjort flera utspel där han betonar disciplin, ordning och reda. ARKIVBILD.
Svenska elever måste anstränga sig hårdare, skolan ska gå före Netflix — och det ska bli lättare att avhysa EU-migranter. Det är några av uttalandena som Löfven kommit med senaste veckan. S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld ser ett tydligt mönster.
— En gång är ingen gång, men tar man dem tillsammans blir de en grupp. Det är lätt att dra slutsatsen att han vill attrahera de auktoritära strömningarna som finns i samhället, säger han.
Stig-Björn Ljunggren, också han S-märkt statsvetare, har en liknande analys.
— Min spontana reaktion är att han vill locka tillbaka pensionärerna och de som betonar de folkliga dygderna, att man ska sköta sig och göra sin plikt. De tar vägen till Sverigedemokraterna i stället.
Ljunggren har den senaste tiden sett en glidning hos Socialdemokraterna åt ett håll som han kallar "mer moraliskt och kulturkonservativt", men han förvånas ändå över Löfvens uttalande om mobiltelefoner i klassrummen. Något som tidigare utbildningsministern Jan Björklund (FP) propagerat för.
— Antingen menar han det han säger, eller så har han uttryckt sig otydligt. Men har vi uppfattat honom rätt, då kliver han över en gräns. Då bryter han mot en linje som socialdemokratin har varit noga med, att man har förtroende för lärarnas profession, och där Björklund har varit den som har försökt tala om hur det ska vara i klassrummet, säger Ljunggren.
Enligt Bjereld kan statsministerns betoning av moraliska värden möjligtvis gynna partiet på kort sikt.
— Men om man vill framställa sig själv som ett modernt och öppet framtidsparti tror jag att det är fel väg att gå. Det blir svårt att kombinera med att tala om ordningsfrågor på det här sättet.
Gå till toppen