Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läktaren ännu inte ersatt

I söndags var det sex månader sedan som läktaren brann ner på idrottsplatsen i Södra Sandby. Fortfarande är platsen tom där den stod, trots kommunens löfte om att bygga upp en ny.

"Här brann läktaren ner. Totalt förstördes värden för två miljoner kronor", säger Olle Fridolf.Bild: Ingemar D Kristiansen
Inom kort ska åklagare Åsa Okmark ta ställning till om åtal ska väckas mot de ungdomar som misstänks för att ha anlagt branden. Det handlar om ungdomar som även tros ligga bakom branden samma natt på friluftsbadet i Dalby.
Läktaren stod tidigare på Arlövs idrottsplats. 1994 köptes den av Lunds kommun för 50 000 kronor. Med hjälp av ideella krafter flyttades och restes läktaren på idrottsplatsen i Södra Sandby där den under taket hade plats för cirka femhundra sittande personer.
– En identisk kopia av läktaren kostar 1 080 000 kronor. Från försäkringsbolaget får kommunen ut 830­  000 kronor. Efter kontakt med sparbanksstiftelserna har de gett oss summan som fattas, totalt 250 000 kronor, säger Olle Fridolf, ordförande i Södra Sandbys idrottsförening.
I den tidigare planeringen skulle läktaren börja byggas den förste april. Bollen ligger nu hos kommunen och Olle Fridolf hoppas därför att den nya läktaren står på plats efter sommaren.
– Vi har inte fått ett bemötande av kommunen som står i proportion till hur stor fotbollen är i Lunds kommun. Självklart skulle kommunen ha kunnat se till så att en ny läktare redan hade funnits på plats, säger han.
Enligt Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har förseningen orsakats av långt utdragna diskussioner med försäkringsbolaget.
– Vårt utgångsläge har hela tiden varit att Sandby IF själv ska försöka ta fram den summa som saknats till en ny läktare. När de levererat beskedet till oss om att pengarna finns drar vi ingång byggprocessen, säger fritids- och idrottschef Dan Kanter.
Han vill inte uttala sig om läktaren kommer att finnas på plats i månadsskiftet augusti-september.
– Företaget som ska bygga läktaren står i startgroparna för att starta bygget. Om jag hade fått bestämma hade läktaren redan varit på plats. Men det har handlat en hel del om pengar som inte täcks av försäkringsbolaget. Inom fritidsförvaltningen har vi inte mer investeringspengar än de vi får av försäkringsbolaget, säger Dan Kanter.
Gå till toppen