Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

27 personer gripna för mordförsök

Två beväpnade kriminella gäng sköt mot varandra på Rosengård på måndagskvällen. Totalt greps 27 personer misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.

Att så många kunde gripas menar polisen bland annat beror på att man haft förhöjd beredskap i området sedan några dagar tillbaka.
–Det började i söndags, vi har märkt av en spänning i luften som gjort att vi har haft extra tillsyn. Det beror bland annat på den rättegång som har med tidigare sprängningar i Herrgården att göra. Det finns en viss oro därute, säger Lars Förstell, informatör hos Skånepolisen.
Rättegången som avses är den som inleddes på måndagen i Malmö tingsrätt mot sex personer som är misstänkta för sprängningarna i december mot Victoria Park.
I söndags kväll besköts en annan lägenhet på Ramels väg. I en annan lägenhet i huset bor en person som avslöjats som tänkbar poliskälla i målet om bombningarna mot Victoria Park – och som tidigare hotats.
Under tisdagsförmiddagen ska de 27 gripna förhöras.
–Det väntar ett intensivt arbete, säger Jimmy Modin på Skånepolisens ledningscentral.
Det finns en del vittnen till händelsen. Polisen har gjort beslag av vapen, vilka vill man inte gå in på.
Polisen har inte fått några rapporter om personskador på grund av händelsen.
–Det är otroligt att ingen blev skadad, säger Jimmy Modin.
På måndagskvällen följdes skott mot lägenheter av beskjutning mot de som avlossat skotten.
– Jag hörde först fyra skott och sedan hörde jag fyra till precis efter. Det här känns inte alls bra. Det är inte säkert här, sade en boende på Ramels väg.
Först avfyrade flera personer, enligt polisen, skott mot en fasad på Ramels väg. Fönstrena i två lägenheter träffades.
– Sedan var det flera personer som stod nere på gården som sköt tillbaka till dem som avfyrat de första skotten, säger Nils Norling, informatör vid polisens ledningscentral.
De blev också beskjutna från en lägenhet i det hus som de hade skjutit mot.
SVT Nyheter Skåne har intervjuat Ikenna Niegi som uppger att han befann sig i en av de lägenheter som träffades av skotten. Han var på besök hemma hos en vän.
–Plötsligt gick fönsterglaset sönder och lampan träffades, säger Ikenna Niegi till SVT.
Ett större antal patruller var snabbt på plats och kunde genomföra gripanden av personer på gården, i en lägenhet i fastigheten, samt i fordon på väg från platsen. Totalt har 27 personer gripits. Samtliga är misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.
Det var sent på måndagskvällen som polisen fick flera larmsamtal om skottlossning i Herrgården på Rosengård.
Flera personer kontaktade polisen kvart över elva på kvällen efter att ha hört höga smällar som de uppfattade som skott.
Båda ändarna av Ramels väg spärrades av polisen. Tomhylsor hittades och polistekniker tillkallades för att göra en undersökning. Husrannsakningar har genomförts i lägenheter och bilar i området.
Polisens avspärrningar hävdes klockan 5.20 på tisdagsmorgonen.
–Vi ansåg oss vara färdiga med den tekniska undersökningen av brottsplatsen för att säkra så mycket spår som möjligt. Allt material som samlats in under natten kommer att analyseras under morgonen, säger Jimmy Modin, som dock inte vill gå in på vilka eventuella fynd man gjort.
Polisen vill i nuläget inte kommentera om det finns något samband mellan det som hände i söndags och måndagskvällens skottlossning.
–Vi vill inte spekulera i det, säger Jimmy Modin på tisdagsmorgonen.
Gå till toppen