Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ekeroth (SD) straffbeskattas för att driva Avpixlat

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) upptaxeras och straffbeskattas. Skälet är att han via sitt bankkonto har samlat in pengar till hatsajten Avpixlat.

Kent Ekeroth har länge använt sitt bankkonto för att samla in pengar till Avpixlat. I tidigare beslut har Skatteverket upptaxerat Ekeroth för de pengar han samlade in under 2011 och 2012. Nu beslutar Skatteverket att Ekeroth även för 2013 ska betala skatt för 241 333 kronor som "överskott av passiv näringsverksamhet". Lundabon Ekeroth måste också betala skattetillägg på ytterligare 40 procent av summan för att han har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket genom att inte redovisa de insamlade pengarna i sin deklaration.
Beslutet visar hur Ekeroth har gjort bankomatuttag på hundratusentals kronor, pengar som riksdagsledamoten hävdar att han har överlämnat som en kontant handkassa till Avpixlats redaktion. Eftersom Ekeroth inte kan bevisa vad pengarna egentligen har använts till har Skatteverket beslutat att han ska skatta för pengarna som vinst från näringsverksamhet.
Genom beslutet fastställer Skatteverket Ekeroths inkomst för 2013 till 936 900 kronor.
I september 2013 bildades en ideell förening som ska ta hand om pengarna till Avpixlat. När föreningen skaffade ett eget bankkonto förde Ekeroth över de pengar som samlats in på hans eget bankkonto till föreningen.
Gå till toppen