Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M större än S i ny mätning

Moderaterna har passerat Socialdemokraterna och är största parti i en ny opinionsmätning.
Partisekreteraren Carin Jämtin (S) säger att hon läser in "en otålighet i de här siffrorna".

Anna Kinberg Batras Moderaterna är nu större än statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna, enligt en ny opinionsmätning. ARKIVBILD.Bild: Henrik Montgomery/TT
S tappar 1,8 procentenheter till 25,9 procent i undersökningen, som gjorts för Expressen av Demoskop. Stödet är det tredje lägsta som Demoskop uppmätt för partiet. M ökar marginellt till 26,1 procent.
Carin Jämtin anser att det har varit en unik situation då regeringen styrt på någon annans budget.
— Det man kan läsa in i alla opinionsmätningar som publicerats är att svenskarna vill ha förändring. Man vill ha satsningar på fler jobb, på skolan och på välfärden, säger hon till Expressen.
S-märkta statsvetaren Marja Lemne tycker att Jämtins förklaring är "en dålig ursäkt".
— Att man regerar med alliansens budget innebär inte att man inte kan komma med konkreta förslag, säger hon till tidningen.
I mätningen får de fyra allianspartierna tillsammans 41,8 procent, vilket är en ökning med 0,3 procentenheter. Men då har Kristdemokraterna åter hamnat under riksdagsspärren, genom att backa med 0,5 procentenheter till 3,7 procent.
De tre rödgröna partierna får tillsammans 39,5 procent, och Sverigedemokraterna ökar 0,7 procentenheter till 15,7 procent. Men inga förändringar i undersökningen är statistiskt säkra.
Gå till toppen