Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Parislegendar mötte Malcolm X i Harlem

På Sveriges nationaldag, den 6 juni, fyller journalistlegenden Richard Guston 90 år, vilket han firar på stamkrogen Le Commerce i femtonde arrondissementet, ett stenkast från rue Frémicourt där han bor sedan sextio år tillbaka med hustrun, Lucette Buisson, brevbärardottern från Maraiskvarteret som han träffade på en studentbal på Cité Universitaire 1953.

Mångårige pariskorrespondenten Richard Guston på 15 Cafés uteservering där han varje morgon tar sin café espresso samtidigt som han läser de obligatoriska Le Parisien, Le Monde och Financial Times.Bild: Fredrik Ekelund
Guston är stockholmare, fadern var officer, modern hemmafru och Carlssons skola blev den första intellektuella etappen på vägen mot journalistiken. Därefter följde nio år på internatet i Sigtuna, med skolkamrater som Hemming Sten och Olof Palme, en Palme som i Gustons mun alltid går under smeknamnet ”Bruna”, eftersom den blivande statsministern alltid gick i ljusbruna golfbyxor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen