Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag har alltid haft en stark rättvisekänsla"

Julia Qwist har alltid haft ett politiskt engagemang. Nu jobbar hon som samordnare för Malmös feministiska festival.
– Som enskild kan man inte göra någonting, man måste känna en gemenskap med andra, säger hon.

Julia Qwist är samordnare för helgens Feministisk festival i Folkets park, Malmö.Bild: David Bergström
Hon berättar att idén med Feministisk festival är att den är ideell och byggd underifrån. Själv valde Julia Qwist att gå med i festivalgruppen förra året efter att hittat dem på Facebook.
– Det är en väldigt enkel process att gå med, det var bara att komma på ett möte och sen jobbar man med festivalens olika delar genom olika undergrupper, säger Julia Qwist.
I år arbetar hon som samordnare för festivalen, en 50-procentig tjänst genom ABF, men timmarna som lagts ner är betydligt fler än så.
– Jag har verkligen jobbat hårt och jag hoppas att jag ska känna mig stolt för det vi åstadkommit gemensamt.
Hennes politiska engagemang sträcker sig långt tillbaka. På gymnasiet gick hon samhällslinjen med global inriktning, efter det har hon läst kulturantropologi och på Röda korsets folkhögskola.
– Jag har alltid haft en stark rättvisekänsla som styrt mig. Mina föräldrar har uppmuntrat till att engagera mig politiskt och jag har gått på många demonstrationer genom åren.
De senaste åren har Julia Qwist bott i Malmö till och från och tycker att det finns mycket glöd och driv i staden. Som exempel nämner hon de alternativa kulturhusen Glassfabriken och Kontrapunkt.
– Det jag har märkt är att även om människor inte har ett ekonomiskt kapital så finns det ett stort socialt engagemang.
Sedan flera år tillbaka är hon aktiv i Latinamerikagrupperna i Malmö där hon nu också sitter hon i styrelsen. För ett tag sedan var hon och en kollega därifrån i Brasilien i ett projekt för de jordlösas rörelse (MST), som arbetar för att få till en ny jordbruksreform.
– I Brasilien skiljer sig kampen mycket från hur det ser ut i Sverige. Vi väljer själva om vi vill engagera oss, om vi inte gör det så överlever vi ändå. För dem handlar det om liv och död.
Hon funderar mycket kring livsstil och hållbarhet.
– Vi kan inte fortsätta som vi gör nu, vi lever som om vi hade tre jordklot. Men folk är inte lika medvetna om det eftersom det inte kommer att märkas imorgon. Men det måste ske en förändring.
Julia Qwist försöker själv att leva mer hållbart genom att exempelvis inte konsumera mer än nödvändigt och äta upp den mat hon köper.
– Samtidigt är det svårt att ställa sig utanför eftersom man är en del av den struktur som man lever i. Om man inte väljer att flytta långt ut i skogen och avskärma sig helt.
Sin drivkraft får hon genom mötet med andra politiskt aktiva.
– En människa är inte en ö som man brukar säga, du kan inte göra något själv. Vi blir starka tillsammans, därför är det så viktigt att gå ihop med andra.
Hon tycker Feministisk festival är ett bra exempel på det.
– Det är häftigt att alla som är med gör det utan ersättning, för att de vill. Folk är väldigt drivna.
Festivalen är gratis att besöka.
– Alla ska kunna komma oavsett plånboksstorlek.
Hon hoppas att festivalen kan ge ny kunskap, väcka intresse men är också öppen för att den ska bli kritiserad.
– Det finns alltid saker som kan förbättras. Jag hoppas att folk som kommer med kritik kommer vilja engagera sig i nästa års festival. På så sätt får de möjlighet att sätta sitt avtryck på festivalen.

Julia Qwist

Ålder: 29 år
Bor: Malmö
Aktuell: Som samordnare för Feministisk festival den 12-14 juni i Folkets park, Malmö.
Intressen: Dans, teater och resa.
Gå till toppen