Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lunds kommun ska ta fram program för hjälp åt tiggare

I veckan kommer socialförvaltningen med ett handlingsprogram om hur tiggarna på Lunds gator ska hjälpas. Ännu så länge är åtgärdspaketet hemligt.

Joakim Månsson-Bengtsson med Ginu Botderata (mitten) träffades på parkeringen på Åkerlund & Rausings gata och hoppas att situationen förbättras för tiggare i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Önskan är att vi får en kommunal samordnare på övergripande nivå, säger Joakim Månsson-Bengtsson, ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund.
Sedan flera månader tillbaka använder tiggare två parkeringsplatser på Åkerlund & Rausings gata som uppställningsplats för bilarna de sover i. Sammanlagt rör det sig om mellan tio och femton fordon, varav tre stått still på samma plats i flera dygn och dömts ut som körodugliga av bilbesiktningspersonal.
På måndagsmorgonen hade kommunen anlitat ett bilbärgningsföretag för att transportera bort de tre bilarna. Men de var redan flyttade.
– 24-timmarsregeln gäller och bilarna är borta. Vi har inte mer att göra här, konstaterade parkeringschef Fredrik Gustafsson, Lunds kommun.
Ginu Botderata är rumän och talesperson för tiggarna vid parkeringsplatsen.
– Folk har klagat på att det inte är rent på och kring parkeringen. Men vi lovar vi nu ska hålla rent här, säger han.
Flera av de som bor i bilarna på parkeringsplatsen gör sina morgonbehov i träddungen på andra sidan Åkerlund & Rausings gata.
– Folk, oavsett vilken situation de lever i, måste ha möjlighet att utföra sina basala behov. Det måste finnas toaletter till folk som sover ute på nätterna eller i sina bilar. Så länge vi inte har tillräckligt många härbärgesplatser måste det finns möjlighet att gå på toaletten eller att ta en dusch, säger Joakim Månsson-Bengtsson.
Genom det kommande handlingsprogrammet hoppas han att riktlinjer ska finnas för hur kränkningar och rasism ska motarbetas i Lund.
– Rasism finns här också. Jag hoppas att det kommer en plan i handlingsprogrammet för hur detta ska motarbetas, säger Joakim Månsson-Bengtsson.
Han räknar med att det finns 60-80 tiggare i Lund.
Gå till toppen