Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

FPs budget oväntad vinnare

Frågan om spårvägen i Lund beslutades sent på onsdagskvällen. Budgetfullmäktige fortsätter idag. Då ska bland annat skatten beslutas.

Redan i den första omröstningen, om driftsbudgeten för den politiska ledningen, vann FP-förslaget.
Det gick till så att de rödgrönrosa först röstade på FP:s förslag när det ställdes mot förslaget från M, C och KD. Därmed slogs M-C-KD förslaget ut redan innan slutomröstningen. I slutomröstningen röstade sedan samtliga partier förutom de rödgrönrosa på FP:s förslag. Resultat: FP-förslaget vann.
Folkpartisterna blev glatt överraskade. Det var inget de hade räknat med.
Men Christer Wallin (M) var upprörd över de rödgrönrosas agerande.
– Det är lite grann ett fulspel och en variant på de normala gängse umgängesreglerna. Vi skulle aldrig göra på det viset. Men det är klart – öppnar man den dörren, så öppnar det ju en möjlighet till det, sa han till Sydsvenskan.
Han menar att de rödgrönrosa borde ha lagt ner sina röster i omröstningen mellan FP-förslaget och förslaget från M, C och KD. I så fall hade antagligen M-C-KD-förslaget vunnit i slutomröstningen.
Anders Almgren (S) försvarade agerandet.
– Christer Wallin har suttit här i ett halvår och hoppats att han ska få igenom sin budget med Sverigedemokraternas stöd. Det kallar jag fulspel. Här prövar vi varje fråga för sig demokratiskt och räknar rösterna. Det kan knappast finnas fulspel i det, sa han till Sydsvenskan.
Men ni röstar ju på en budget som ni inte tänker rösta på i slutvoteringen?
– Ja. Om vårt förslag inte skulle vinna så är det här [Folkpartiets förslag] vårt andrahandsyrkande. Om vårt förslag inte vinner bifall har vi sett en lång rad frågor där vi står närmare Folkpartiet. Vi har också sett frågor där vi står närmare alliansen och då har vi stått upp för det.
Han syftade på att de rödgrönrosa i vissa säryrkanden hållit med alliansen och då fått igenom de idéerna. De rödgrönrosa fick också stöd av FP när det gällde den stora investeringsbudgeten för framför allt skolor och förskolor. Där ville M-C-KD skära ner med 10 procent, men förlorade omröstningen.
Resten av fullmäktige fortsatte på liknande sätt. För kommunkontoret, utbildningsnämnden och barn- och skolnämnderna blev det Folkpartiets budget som gick igenom. Byggnadsnämnden blev dock ett undantag: de rödgrönrosa fick stöd av SD och fick då igenom sitt eget förslag.
Och de flesta partierna ville utropa sig till vinnare: mest naturligtvis Folkpartiet som fick igenom sina förslag, men även de rödgrönrosa för att inte M-C-KD:s strama förslag fick genomslag. Även Moderaterna uttryckte glädje eftersom de menar att FP-förslaget ligger nära deras eget.
Tekniska nämnden behandlades sist under onsdagskvällen och mönstret blev det samma, FP vann igen. Angående frågan om spårvägen så skjuts investeringen upp ett år, enligt alliansens förslag.
Budgetfullmäktige fortsätter under torsdagen. Då ska bland annat skatten beslutas. De rödgrönrosa har aviserat att de vill höja skatten med 25 öre per intjänad hundralapp. Men om det även idag blir FP som vinner i de flesta omröstningarna är det troligt att det rödgrönrosa förslaget dras tillbaka – då behövs nämligen inte skattehöjningen.
Gå till toppen