Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Islamfientliga Pegida planerar ny demonstration i Malmö

Förra gången var Pegidaanhängarna åtta – och motdemonstranterna 5 000.
Men rörelsen ger inte upp. 27 juni planeras en ny manifestation.

Demonstrationen i Malmö i februari i år lockade en handfull Pegida-sympatisörer – och runt 5000 människor som ville markera sitt avståndstagande mot organisationen.Bild: Patrick Persson
"Patriotiska européer mot islamiseringen av västvärlden" - så lyder tyskan bakom förkortningen Pegida.
Hösten 2014 tog rörelsen fart i Tyskland, våren 2015 tog galleristen Henrik Rönnquist i Malmö konceptet till Sverige. Rönnquist är känd för sitt engagemang för den hetsdömde konstnären Dan Parks sak.
"Vi är en folkrörelse som värnar om svenska värderingar och traditioner", har Rönnquist förklarat.
Pegidas demonstration den 27 juni kommer, precis som förra gången, i början av februari, att hållas på Stortorget i Malmö. Och precis som då, planeras en motdemonstration.
– Vi trodde att de skulle lägga ner, det går ju inte så bra för dom. Men nu verkar de försöka igen. Då får vi återigen visa att vi inte vill ha någon rasism i Malmö, säger Fanny Rosberg, från nätverket No Pegida som håller i motdemonstrationen.
Ger inte en motdemonstration samtidigt stor uppmärksamhet åt Pegida?
– För oss står Pegida för rasism. Vi tycker, som antirasister och Malmöbor, att det är viktigt att visa att det inte är okej, säger Fanny Rosberg.

Tysk rörelse mot islam

Pegida startade i Tyskland hösten 2014 och anordnade flera stora demonstrationer.
Den första Pegidamanifestationen i Sverige hölls i Malmö 9 februari.
Under våren har mindre möten hållits i Uppsala och Göteborg. Ingen av dem lockade mer än ett tiotal anhängare.
Gå till toppen