Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kulturhus i Folkparken och pengar till biblioteken

Folkparken blir kulturhus och biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv får pengar. Det bestämdes när kultur- och fritidsnämndens budget fastställdes.

Den andra dagen i kommunfullmäktiges budgetförhandling inleddes enligt känt mönster från onsdagen med att Folkpartiets budget segrade.
– Vi i FP är glada, sa Philip Sandberg.
För honom har omröstningarna blivit ett bevis på hur viktigt det är att göra en väl genomarbetad budget även för ett mindre parti.
– Men det är bekymmersamt om man röstar fram våra satsningar men inte våra intäkter, då kan det bli en svag budget. Vi har en omfattande effektivisering också, men det valde man att bryta ur, som i exemplet med Mipim, sa Philip Sandberg (FP).
Med budgeten i kultur- fritidsnämnden följde ett par frågor som debatterats länge i kommunen.
Förslaget om att göra Folkparken till ett kulturhus vann med en rösts marginal. Med 33 röster mot 32 avgjordes omröstningen av FNL.
– Tycker ni att vi röstar konstigt så beror det inte på att vi inte vet, utan att vi får rösta som vi vill i frågan, sa Anne Landin (FNL).
Partiet hade ingen partipiska och Sverker Oredsson var för förslaget.
– Det är en skam att Folkparken fått stå och förfalla så länge, sa Sverker Oredsson (FNL).
De borgerliga ville med undantag av Folkpartiet spara mer. Biblioteket i Järnåkra har varit i farozonen länge.
– Ibland måste man spara för att kunna satsa vi måste kunna diskutera stadsdelsbiblioteken. Nya områden som växer fram saknar bibliotek medan gamla områden är välförsedda, sa Louise Burman (M).
Hon efterlyste mer samordning av kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter.
– Vi värnar om bibliotek, men vi vill värna verksamhet mer än lokalerna, sa hon.
– Det är bättre att satsa på ha kvar bibliotek som kommer medborgarna till del, sa Gunnar Brådvik (FP).
Gå till toppen