Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolanställd åtalas för bomben

Bombhundar har sökt igenom Linnéskolan.
Skälet: en anställd på Limhamnsskolan står åtalad för julhelgens bombdåd mot Victoria Park, som kopplas till måndagens vilda eldstrid på Herrgården.

Just nu pågår rättegången mot de sex personer som står åtalade för julaftonsbomben mot bostadsbolaget Victoria Park förra året.
Först ut att förhöras på torsdagsmorgonen var den äldste av de åtalade, som klädd i grön T-tröja fördes in bakom de skottsäkra glasen i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö. Det är inte bara åldern som skiljer honom från de andra åtalade. Utan också att han har fast jobb på en kommunal grundskola, där hans arbetsuppgift är att vara ett föredöme för eleverna.
Den skolanställde är morbror till den huvudmisstänkte 20-åringen i bombmålet, som har erkänt att han sprängde julaftonsbomben vid bostadsbolaget Victoria Parks kontor på Herrgården. Alla sex är åtalade för att de "tillsammans och i samförstånd" ha utfört bombdådet, skriver vice chefsåklagare Jenny Lindell i åtalet för grov allmänfarlig ödeläggelse. Straffskalan för det brottet är minst sex års fängelse, ända upp till livstid.
Den skolanställde står åtalad för att ha skjutsat de övriga medverkande till platsen för sprängningen. En av de medåtalade säger att bombplanerna diskuterades i bilen. Men den skolanställde förnekar att han var inblandad:
– När de börjar prata och skrika hör jag inte. Jag kör. Om de har planerat har jag inte hört någonting, säger den skolanställde under rättegången på torsdagen.
Julaftonsbomben är kulmen på en serie sprängattentat som riktas mot bostadsbolaget Victoria Park (se artikel intill). Oroligheterna startar den 21 november, när beslutet kommer att 20-åringens familj ska vräkas från sin lägenhet. Samma kväll omhändertas den skolanställde av polisen för att han uppviglar ungdomar som skriker och kastar fyrverkeripjäser mot polisen.
Efter detonationer 20 och 21 december på Herrgården, får polisen tips om att nästa bomb ska smälla på bostadsbolaget Victoria Parks kontor vid Kalkbrottet i Limhamn. Polisen bevakar kontoret och är även där och söker igenom livsstilsboendet med bombhundar. Flera gånger stoppar polisen ungdomar med koppling till bombutredningen när de kommer körande alldeles utanför Victoria Park vid Kalkbrottet. Dagen före julaftonsbomben, klockan 03.15 på natten till lillejulafton, blir den skolanställde stoppad i en sådan poliskontroll vid Limhamns kalkbrott. Den skolanställde sitter vid ratten i en röd Volvo. Passagerare är tre ungdomar, bland dem en 17-årig medåtalad i bombdådet och en bror till den huvudmisstänkte 20-åringen.
– Jag körde fel och hamnade där av misstag, säger den skolanställde i polisförhör.
– Jag hade ingen aning om att Victoria Park låg där.
På julafton skjutsar den skolanställde minst tre av de andra åtalade till Ramels väg strax innan bomben smäller. Under torsdagens rättegång ger den skolanställde motstridiga uppgifter om var han befann sig när bomben exploderade klockan 18:09.
Dels berättar han att han var på fest i sin lägenhet - trots att där inte fanns några spår efter sådana festligheter. Dels hävdar han att han först drack 5-6 glas vodka och sedan körde bil till ST1-macken på Rosengård, där han stod och drack kaffe.
På precis samma plats blir den skolanställde tagen av polisen fyra dagar senare. Han förhörs och anhålls. Han häktas på nyårsafton och har sedan dess suttit inlåst.
Två dygn före gripandet, på annandag jul, gick inbrottslarmet på Linnéskolan i Limhamn.
Väktare hittade den bombåtalade inne i skolan. Han förklarade för väktarna att han har gått in på skolan efter att ha försökt larma av tre gånger. Förutom inpasseringskort hade han med sig huvudnyckel till skolan.
– Han hade inte där att göra den dagen. Jag har ingen aning om vad han gjorde på skolan då, säger Linnéskolans rektor Johan Revemark i polisförhör på trettondagsafton.
Den anställdes julbesök på arbetsplatsen väckte frågor. Polisen vill undersöka om den misstänkte har gömt sprängmedel eller annat bevismaterial på sin arbetsplats. Därför gör polis på åklagares begäran en husrannsakan i skollokalerna på trettondagsafton. Detta bara några dagar innan vårterminen ska börja. Bombhundar och sex poliser söker igenom Linnéskolan, utan att göra några fynd.
Däremot hittar polisen en pistol när de gör husrannsakan hemma hos den skolanställde.
Den skolanställde medger att han ofta har kört runt med de andra bombåtalade och deras kompisar. Däremot nekar han till alla brott.
– Man har inte hittat någon objektiv bevisning som binder honom till brottet. Hans enda inblandning är släktskap med gärningsmannen, säger den skolanställdes advokat Anders Elison.
Förklaringen till att den skolanställde så ofta har skjutsat runt de unga killarna är att nästan ingen av de andra har körkort.
– Han har körkort och har kört dem ganska ofta. Hans villkor har varit att inget olagligt får vara med i bilen.
–  Ganska ofta kör de omkring bara för att trigga polisen, säger den skolanställdes advokat Anders Elison.
Den skolanställde har varit avstängd från sitt arbete under hela vårterminen. När domen kommer ska arbetsgivaren ta ställning till om mannen ska omplaceras, avskedas eller jobba kvar på Linnéskolan.
–  Även om han blir frikänd får man bedöma om det är lämpligt att personen ska fortsätta på samma arbetsplats, säger Hans Nilsson, utbildningschef i västra Malmö.
Även om den skolanställde blir frikänd visar polisens förundersökning att han har nära samröre med kriminella ungdomar och vistas i kretsar där det finns både vapen och droger.
–  Framkommer sådant här lutar det ganska mycket mot att han inte anses lämplig att arbeta med barn och ungdomar, säger Hans Nilsson.

Skotten har koppling till bomber

Rättegången gäller upprepade bombattacker på Herrgården i julas, med direkt koppling till veckans skjutningar i samma område.
23 november: Brand i ett sophus på Victoria Parks område i Herrgården.
20 december: Fastighetsbolaget Victoria Parks kontor på Ramels väg utsätts för ett bombattentat. Delar av entrén slungas 50 meter.
21 december: Ny bomb vid fönster på samma fastighetskontor.
24 december: En ny och kraftigare bomb detonerar vid fastighetskontoret. Bomberna tros ha samband med att fastighetsbolaget vräkt en familj på Herrgården.
2 juni: En nu 20-årig son i den vräkta familjen åtalas för de tre bomberna, samt för branden i sophuset. Fem vänner till honom, samt en morbroder, åtalas för en av bomberna.
5 juni: Sydsvenskan avslöjar att åklagare röjt en poliskälla i utredningen.
7 juni: Huset där den man som pekas ut som poliskälla bor beskjuts. Ingen skadas.
8 juni: Bombrättegången inleds. Sex personer, däribland en skolanställd, står åtalade. Polis ser en koppling mellan rättegången och veckans händelser:
8 juni: Skottlossning mellan två gäng på en innergård på Ramels väg, Herrgården. I ett unikt tillslag griper polisen 27 personer bara minuter efter skottlossningen.
Gå till toppen