Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ska ta Malmös hamn närmare Asien

Copenhagen Malmö Ports nya vice vd, Barbara Scheel Agersnap, gillar utmaningen i att utveckla den gamla klassiska shippingverksamheten.Bild: Jenny Leyman
Att hon blir enda kvinnan bland arton män i ledningen för Köpenhamns och Malmö hamn (CMP) oroar inte Barbara Scheel Agersnap. Tvärtom ser hon fram emot att få jobba med förnyelse inom en bransch som lutar starkt mot sina traditioner.
Varför byter du innovation och Kina mot skandinavisk hamnverksamhet?
– Jag har sedan tidigare lång erfarenhet av shipping och lockas starkt av utmaningen att göra något mer av en gammal god och klassisk arbetsmiljö. I vår del av världen finns det mycket kompetens inom det här området och så ser det inte ut på alla håll runt om i världen.
Du kommer direkt från Kina där du arbetat med att förbättra för danska företag och verksamheter. Vad tar du med dig?
– Det har varit superinspirerande att få en god inblick i det fantastiska tillväxttempot som finns i Kina. Jag har lärt mig mycket av att se hur mycket som går att åstadkomma på kort tid. Sen tar jag så klart också med mig ett användbart asiatiskt nätverk.
Vilken är din största tillgång i jobbet?
– Jag gillar att arbeta med strategiska frågor, men känner samtidigt ett stort behov av att vara operativ och ha fingrarna i myllan. För mig är det angeläget att få veta hur förändringar fungerar i praktiken.
Vad är du mest nöjd med under året som gått?
– Danmark och Kina har haft en diplomatisk relation i 65 år. Senaste året har vårt utbyte med Kina och exporten dit slagit rekord. Det är framgångar som jag varit med om att skapa.
Barbara Scheel Agersnap.Bild: Jenny Leyman
Hur tror du andra skulle beskriva dig?
– Engagerad, otålig och med hög energinivå, på gott och ont. Jag vill hellre se glaset som halvfullt än som halvtomt och hoppas att även andra ser mig som den som ser möjligheterna.
Vad är det svåraste med att vara du?
– Vi som är födda i Norden är ekonomiskt privilegierade och uppväxta med fungerande välfärd och trygghetssystem. Med det i bakhuvudet gäller det att se den stora bilden och inse att de flesta motgångar som drabbar dig inte är mycket att hänga upp sig på.
Har du någon levnadsregel?
– Våra förutsättningar kan se väldigt olika ut, men någonstans styr du ditt eget öde. Jag har inte haft någon karriärplan, men det är viktigt att ha egna prioriteringar för att kunna följa dem istället för andras.
Vilken melodi skulle passa som soundtrack of your life?
”10 sekunders stilhed” med Lars H.U.G. Den handlar om förmågan att leva i nuet, men också om att se andra människor och inte tappa sin empati i det kaos av intryck som livet är.
Vad gör du när du inte jobbar?
– I Kina har fritiden handlat mycket om familjen. Vi sade till oss själva när vi flyttade till Shanghai att en del av poängen med att bo utomlands var att svetsa samman familjen. Våra döttrar kallar oss Team family.
Är du duktig på språk?
– Tyvärr är min kinesiska inte så bra som man kanske kunde begära av mig, men barnen har varit mer seriösa. När vi är tillbaka i Danmark igen ska vi alla fortsätta studera kinesiska.
CMP:s styrelse består av tolv män och den operativa ledningen består, förutom dig, av sex män. Hur känns det?
– Ärligt talat är det inget jag funderat särskilt på. För mig handlar det om att ha kompetens för uppgiften. Med nästan trettio år i arbetslivet, känner jag att jag har tillräckliga erfarenheter för att vara med och utveckla verksamheten.
Barbara Scheel Agersnap
Aktuell: Ny vice vd för Copenhagen Malmö Port, CMP.
Ålder: 44 år.
Bor: Letar bostad i närheten av CMP:s kontor i Köpenhamn efter att ha jobbat som chef för Danmarks Innovationscenter i Shanghai i Kina. Centret är en del av danska Exportrådet.
Familj: Man och två döttrar 9 och 7 år gamla.
Bakgrund: Ekonomiexamen vid IMD i Lausanne i Schweiz. Jobbat med shipping bland annat hos The Containership Company och A. P. Møller-Mærsk.
Intressen: Resor och sport.
Gå till toppen