Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Digitalt & teknik

Stoppa digitalradion omedelbart

Spontant låter det ju tilltalande: en ny sändningsteknik för radio kan ge oss bättre ljud.
Bild: Håkan Röjder
Och... där var de goda argumenten för en övergång till digitalradio slut.
Jo, faktiskt. De goda argument som möjligen har funnits tidigare har fallit, ett efter ett.
Den enkla förklaringen stavas, förstås, internet.
Förr trodde man att frekvensutrymmet på FM-bandet skulle ta slut. Det skulle inte gå att starta fler radiostationer, helt enkelt.
Men i dag finns ingen tillväxt av FM-radio. Alla som vill göra radioinnehåll väljer förstås distribution via internet i stället – alla kan ju då lyssna var som helst i hela världen, vid en tidpunkt som man väljer själv, via en dator eller en mobiltelefon.
Om Sverige ändå inför DAB, digital audio broadcasting, måste vi skrota alla våra gamla radioapparater – det finns ungefär 20 miljoner sådana i Sverige – och köpa nya. Vilket vi redan enligt flera undersökningar gör allt mer sällan. För varför skulle vi? Det är ju datorn och telefonen som gäller, även för ljud. Att satsa på en separat radioteknik mitt i internetrevolutionen är lite som att bygga en förtöjningsplats för zeppelinare vid Öresund.
Skulle någon tjäna på en övergång då? Ja, elektronikföretag som kan sälja nya prylar förstås. Och ett par stora kommersiella radioaktörer, som skulle slippa att betala den så kallade koncessionsavgiften som krävs för att få använda FM-bandet. Den är ganska stor – och ni kan vara säkra på att de här bolagen inte ligger på latsidan i sin iver att övertyga lagstiftarna om att genomdriva den här ändringen.
Men alla andra, vi vanliga lyssnare? Vi skulle förlora. Vi skulle knappast få ett större utbud än vi redan har, och skillnaden i ljudkvalitet från dagens helt tillräckliga FM-radio till digitalradio motiverar inte i sig en så här stor reform. Särskilt inte med tanke på vad den kostar i infrastrukturella investeringar.
En del personer kan säkert fortfarande känna sig lite handfallna eller tveksamma inför att lyssna på radio via internet, det som vi i dagligt tal kallar podcast, poddradio eller bara poddar. (Etymologin där är enkel: det är orden "broadcast", som betyder utsändning, som har blandats med ordet Ipod, som var namnet på en tidig digital musikspelare.) Men jag lovar: det är ganska enkelt att testa, och rikedomen i utbudet är förförisk.
Jag tror nu ändå inte att riksdagen kommer att besluta om en övergång till digitalradio. Post- och telestyrelsen har sågat hela förslaget med ovanlig hetta. Men varför inte skriva ett vykort eller ett mejl till lämplig riksdagsman med en vänlig hälsning och en åsikt?
Digitalradion måste stoppas innan det blir för sent, innan Sverige hoppar på en ny teknik som har spelat ut sin roll innan den ens kom in på scenen.
1 Veckans tweet. Skribenten Per Grankvist har konstaterat att Google Street View kartlade Visby under medeltidsveckan där. Det kan nog göra eventuella besökare fundersamma, när de ser personer med mantlar och rustningar lalla runt på bilderna2 Veckans guldgruva. Läs bloggen digitalradion.blogspot.com för den mest sakkunniga granskning av digitalradioprojekten jag har hittat på svenska.3 Veckans utmanare. Apple lanserar en ny musiktjänst, inte bättre än Spotify, men redan med en enormt mycket större användarbas, registrerad och klar och van att shoppa via Apples tjänst. Och Apple har råd att vara uthålligt.
Gå till toppen