Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu har prinsen fått sin prinsessa

Nu har de sagt ja till varandra, prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. 

Flera ur kungafamiljen hade svårt att hålla tårarna tillbaka när prinsparet skulle vigas i Slottskyrkan. Prinsen torkade bort en tår när han stod framme vid altaret, och kronprinsessan Victoria gjorde detsamma när prinsessan Sofia leddes in av sin pappa Erik Hellqvist. Även bruden såg rörd ut.
En spänd förväntan rådde inne i kyrkan före vigseln. Det varma vädret satte sina spår — när ett fönster öppnades och en ljummen bris blåste in hördes ett nöjt mummel bland gästerna. Många viftade med programbladen, och när de kungliga efter en lång väntan till slut skred in revs vigseln av precis enligt plan. Den enda personen som ibland hördes var minsta prinsessan Leonore, som med sin ljusa röst väckte en del muntra skratt.
Prinsessan Sofia var klädd i en brudklänning "i tre toner av vitt" som skapats av den svenska designern Ida Sjöstedt. Hon möttes av den leende prinsen.
Många människor hade samlats utanför avspärrningarna vid Slottskyrkan. Och deras rop och jubel hördes ända in i kyrkan, till exempel steg jublet alldeles innan Sofia Hellqvist skulle svara ja på frågan om hon tar prinsen till sin man.
Musikaliskt blandades gammalt med nytt, från klassiska psalmer till Coldplays "Fix You" framförd av Salem Al Fakir.
Snackisen efter, på Logården, var just musiken. När Gospel-låten "Joyful, Joyful" dånade i kyrkan stod alla gäster upp, fick stående ovationer och alla klappade sedan händerna i takt till musiken. Brudparet gick ut, med breda leenden, och när det bildades kö till utgången drogs låten en gång till.
Högtiden ramades in av blomsterdekorationer i "toner från crème till korall, med hortensia, rosor, nejlikor, hallonkvistar och fuchsia".
Efter vigseln var det dags för kortege genom ett soligt, somrigt Stockholm, och kanske var det vädret som hade lockat ut ovanligt många människor längs gatorna. Vid prinsessan Madeleines bröllop uppskattade polisen antalet till mellan 200 000 och 400 000.
— Jag tror att det är fler nu, säger Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren.
Paret åkte i en öppen vagn, en paradkalesch, som var dragen av fyra hästar från Hovstallet.
Tillbaka vid Slottet höll prins Carl Philip ett tal: "Låt mig få presentera min kära hustru, prinsessan Sofia! Jag vill med stor ödmjukhet tacka för att ni har valt att komma och dela vår glädje. Kanske ett av våra viktigaste och vackraste minnen som jag och Sofia kommer att bära med oss."
Därefter utbringade kung Carl Gustaf ett fyrfaldigt leve för brudparet och under kvällen väntade middag i Vita havet och dans i Karl XI:s galleri.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gå till toppen