Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia får rubriker på många språk

"Introducing Princess Sofia!" utropar den amerikanska skvallertidningen People för sina 70 miljoner nätbesökare. Ordet "sagobröllop" duggar tätt i artiklar världen över och prinsessan Sofia är i fokus.

"Sí, quiero", sade Carlos Felipe och hans brud till varandra i dag, berättar spanska La Razón. Madridtidningen är en av hundratals internationella medier som uppmärksammar bröllopet.Bild: Henrik Montgomery/TT
Men få, om någon, av texterna avstår från detaljer om prinsgemålens bakgrund som dokusåpastjärna och vågad modell.
Peoples reporter skriver att bröllopsparet var i extas när de hand i hand lämnade kyrkan men uppvisar en liknande känslostämning själv, med omdömet att detta kan vara det "mest ogenerat sprudlande kungabröllopet någonsin".
Många engelskspråkiga redaktioner lyfter fram den nya prinsessans färgstarka bakgrund som "reality starlet" och "glamour model". Brittiska BBC skriver att "hennes tatueringar och navelpiercing" har fått ögonbryn att höjas och återger ett rykte om att hovet skulle ha bett henne ta bort dem före bröllopet.
Tyska Die Welt skojar om att "kungsboan som slingrade sig runt hennes solariebruna, oljeindränkta överkropp" var det enda som skänkte kunglig glans när hon var på omslaget till herrmagasinet Slitz.
Det finns också mer seriösa anslag. Brittiska The Guardian fokuserar på att bröllopet hålls samtidigt som stödet för kungahuset är rekordlågt och skriver:
"I ett jämlikt land där multikulturalism hyllas och ateism är norm tycks denna vita, patriarkala, protestantiska och icke-valda institution på samhällets absoluta höjd stå för allt som Sverige med eftertryck vänt ryggen åt."
Men det är inte bara snaskiga eller kritiska detaljer om Sofia Hellqvist som lyfts fram. Flera tidningar runt världen beskriver henne som en kvinna av folket som ägnar sig åt välgörenhetsarbete och som är beredd att göra gott i egenskap av prinsessa. The Sydney Morning Herald skriver förtjust att den blivande prinsessan är "känd för sitt smittande leende och lättsamma sätt".
New York Posts kändissida har hittat en italiensk krögare som prinsessan jobbade åt för tio år sedan. "Hon är det slags tjej som alltid är glad och uppåt. Hon hade en lugnande effekt på folk", minns Fabio Granato på restaurang Serafina.
En mer udda växel drog The Guardian för några veckor sedan när tidningen lyfte fram "skandinaviska professorer i arkaiska germanska språk" som parets fans. I ett långt reportage redovisas hur den nästan utdöda älvdalskan nu kan få ett uppsving, med tanke på prinsessans uppväxtort.
I jämförelse med systrarnas bröllop är intresset för Carl Philips högtidsstund dock blygsamt. Utrikesdepartementets presstjänst uppger för norska nyhetsbyrån NTB att cirka 250 journalister ackrediterats till begivenheten. På Madeleines bröllop var det 450 och när Victoria fick sin Daniel var flera tusen tillresta journalister på plats.
Gå till toppen