Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Älg tog en simtur på Lomma beach

Barnen i seglarklubben fick oväntat sällskap i vattnet när en älg tog ett dopp i hamnen. Det var andra gången den här veckan som Lomma fått besök av skogens konung.

Barnen i nybörjargruppen i Lommabuktens seglarklubb seglar under söndagsförmiddagen mellan två bryggor i Lomma hamn. Allt är som sig bör. Seglen är hissade, solen skiner, en älg går på piren.
Eller vänta nu.
Segelläraren Hjalmar Palm sitter ute i en motorbåt och till skillnad från alla andra tittar han in mot land istället för ut mot vågorna.
Då får han syn på en främling komma rusande på gångbanan.
– Flera barn och kollegor stod på bryggan och blickade ut mot vattnet, så de såg inte vad som hände bakom dem. Jag började skrika "älg!", men ingen fattade någonting, säger Hjalmar Palm.
Hjalmar kör in båten mot bryggan och tillsammans med lärarna får han ner alla barn i båten.
– Bara i fall att, man vet ju inte om älgen är lite knäpp, säger Hjalmar Palm.
Älgen som hade sprungit ut på piren hoppade i plurret och simmade över Höje å. Där börjar den springa ute i vattnet längs med Lomma beach.
Efter älgen, på säkert avstånd, följer barnen i segelbåten.
– Barnen var helt till sig. De tyckte det var otroligt spännande när vi sa att vi var ute på älgsafari i båten. Men vi höll oss på avstånd, säger Hjalmar Palm.
Älgen kravlade efter sitt bad upp på land och försvann mot kullarna vid Habo Ljung.
– Det här blev en dag att minnas på seglarskolan.
Det var andra gången den här veckan som Lomma fått besök av en älg. Under fredagen låg Lovisa Carlberg, 22 år, och solade när djuret oväntat hälsade på i familjens trädgård på bara fem meters avstånd.
– Jag kopplade inte att det var en älg. Jag var så chockad, jag hade aldrig sett en älg innan, sa hon till Sydsvenskan då.
Men om det är samma älg som nu kommit tillbaka till Lomma är oklart. Under söndagen har polisen fått två samtal om älgen, varav det ena från seglarklubben.
– Vi har ett par uppringningar angående en älgkalv i Lomma. Första samtalet kom klockan 10.20, då befann sig djuret mellan Lomma och Arlöv. Strax efter 10.30 då var den nere vid småbåtshamnen, säger polisens informatör Maya Forstenius.
Polisen har själva inte varit ute och letat efter älgen utan istället kontaktat en jägare.
– Jägaren får göra en bedömning över hur pass stressad älgen är. Det är inte bra för djuret om den utsätts för allt för mycket stress, säger Maja Forstenis.
Gå till toppen