Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnaskratt på lovets tjejhack

Hon förstod inte själv inte som barn hur roligt det var med programmering. Nu leder hon barnhack för att andra ska bli bitna.

Sommarlovet har knappt hunnit börja när några flickor bänkar sig framför datorerna i kurslokalen på Rönnbladsgatan där det ska bli datahack. IIS, som ansvarar för den svenska toppdomän, anordnar dagen som är speciellt för tjejer.
Det tar tjugo minuter. Sedan kan de programmera sina egna små spel med tecknade figurer. De prövar sig fram med en liten katt som på kommando ska ta tio steg åt höger.
Plötsligt går katten rakt in i rutans kant. Han vänds upp och ner och får Elin Ericsson, 9 år, och Lin Ahlgren, 8 år, att tjuta av skratt.
– Jag är här för att jag älskar teknik. Att kunna skapa ett spel skulle vara så roligt. Man kan liksom göra vad man vill när man spelar spel. Jag tycker man har - typ frihet, säger Elin Ericsson.
Flickorna får lära sig programmet Scratch, där barn kan lära sig grunderna i programmering. De väljer bakgrund, karaktärer och händelser. Elin Ericssons hund programmerar sin hund att ropa "Yeah!" i tio sekunder.
– Det ni gör är som att skriva manus till en teater. Datorn går sedan igenom det och ser vad den lilla katten ska göra för någonting, förklarar kursledaren Marie Gustafsson Friberger.
Hon är själv besviken på att hon inte började programmera som barn. Hon hade chansen, men inget socialt sammanhang. Hon kände ingen som programmerade. Först på universitetet när hon behövde datavetenskap för att komma in på en annan utbildning blev hon intresserad.
Genom att utbilda yngre vill hon, förutom att ge barnen verktygen, även stärka deras allmänbildning.
– Mycket styrs av programmering. Vi behöver veta hur det hänger hop. Det är lika viktigt som att lära sig grundläggande fysik.
Vad barnen på den här kursen kommer att använda sina färdigheter till återstår att se. Men Elin Ericsson har drömmen om det egna första spelet klar:
– Något Minecraftrelaterat där man kan låsa dörrar helt och göra runda grejer. Det finns inte i Minecraft!

Barnhack

Barnhack anordnas av internetstiftelsen IIS som ansvarar för den svenska toppdomänen och främjar utvecklingen av internet i Sverige. Syftet är att ge barn förståelse för att det faktiskt är människor som bestämmer hur våra tekniska prylar ska fungera.
Gå till toppen