Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Färre kurser i sommar

Lunds universitet är ett av många som sparar pengar genom att skära ner i antalet sommarkurser. I år erbjuds bara tjugo kurser.

För tre år sedan kunde de som ville fortsätta att läsa även under sommaruppehållet välja mellan 35 kurser. Nu finns bara 20 kvar. Tendensen är samma på många håll i landet, säger Kristin Öster på fackförbundet Sacos studentråd:
– Göteborg har utökat i år, och Mittuniversitet har också många kurser, men sedan 2010 har många universitet och högskolor valt att skära i sommarkurserna när anslagen har minskats.
Det totala utbudet av sommarkurser i hela landet har halverats sedan 2010. Det är inte bara ett problem för de studenter som inte hittar sommarjobb, utan också slöseri med resurser, säger Kristin Öster.
– Studenterna stängs ute under två månader varje år. Den tiden skulle man kunna använda till att ta examen tidigare. Därför vill vi att regeringen ger extra medel till sommarkurser.
Tim Ekberg, planeringschef på Lunds universitet, är medveten om att sommarkurserna blir färre.
– Så är det nog på alla fakulteter som har sommarkurser.
Universitetet har helt enkelt för många studenter i förhållande till anslaget. På universitetsspråk kallas det för "överproduktion". Förra året motsvarade överproduktionen en kostnad på 140 miljoner kronor.
– Då måste man dra ner, och det jobbar de flesta fakulteter med, säger Tim Ekberg.
Fakulteterna vill så långt som möjligt skydda sina långa utbildningar. Därför drabbar besparingarna i första hand enskilda kurser och sommarkurser.

Antalet sommarkurser vid Lunds universitet

2010 – 31
2011 – 32
2012 – 35
2013 – 22
2014 – 27
2015 – 20
Statistik: Universitets- och högskolerådet.
Gå till toppen