Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mycket händer på Seved - allt syns inte

Förändringsarbetet på Seved fick ett bakslag efter handgranaten och skottlossningen i helgen. Men ansvariga tror på området – det tar bara tid.

Ett av Rasmusgatans hus sticker ut extra mycket. Det ägs av Ica-handlaren Lars Andersson som nyligen köpt sex andra hus i kvarteret, berättar Hjalmar Falck för Milan Obradovic.Bild: Hussein El-Alawi
– Det här är det allvarligaste vi varit med om på länge. Det är förfärligt för dem som drabbats, men det får också stora konsekvenser för tryggheten på Seved, säger Lena Pripp, tf chef för områdesutvecklingen i Innerstaden.
Hon jobbade i fredags och mötte många oroade efter smällen av handgranaten på Rasmusgatan tidigt på fredagsmorgonen.
Läs också Två skadade i sprängdådet på Rasmusgatan
På måndagsmorgonen var hon på möte med flera tjänstemän på kommunen för att diskutera helgens skottlossning där fyra personer skadades.
– Vi är överens som att det här är det allvarligaste på länge, att någon går in och skjuter så urskiljningslöst.
Lena Pripp tror att det kommer att ta tid att reparera effekterna av de två händelserna hos allmänheten.
Det hände samma helg som sommarlovet startade och många unga är lediga.
–  Vi har mycket planerat för de yngsta, men vi har personal igång och möjlighet att göra mer om det behövs.
Boende i Seved efterlyste färre projekt och mer handling i måndagens Sydsvenskan.
–  Jag förstår deras frustration, men det händer saker hela tiden. Allting syns inte, men arbetet pågår, säger Hjalmar Falck, utvecklingsledare på BID Sofielund.
Organisationen startade i september i fjor och är en sammanslutning fastighetsägare, villaägare, bostadsrättsföreningar och byalag som tillsammans med Malmö kommun arbetar för ett lugnare och tryggare Sofielund.
–  Vi arbetar med hela Sofielund, säger Hjalmar Falck som är anställd av Malmö stad för att driva förändringsprocessen.
Läs också Fyra skadade efter skottlossning på Seved
Vi vandrar runt i Södra Sofielund tillsammans med Hjalmar Falck, Ronny Andersson områdesdirektör, kommunalrådet Milan Obradovic (S) och Fredrik Malmberg, fastighetsägare.
Han äger bland annat en av de värst drabbade fastigheterna, Rasmusgatan 28.
–  I morse fick jag två uppsägningar. Det är första gången det har skett efter att det har hänt något på Seved.
Han visar fastigheten som inte har några lås till porten.
– Jag har bytt låssystem tre gånger, men knarklangarna slår upp dem och då har det hänt att dörrarna gått i baklås och då kommer inte hyresgästerna ut.
Fredrik Malmberg plockar upp skräp som ligger framför huset, tar en sväng ner i tvättstugan där han hittat knark gömt i torktumlaren och mött langare som stått och delat upp knark i portionspåsar.
–  Vi försöker komma hit så fort något gått sönder, hyresgästerna som bor i huset ska inte behöva lida för vad som händer på gatan, säger Fredrik Malmberg.
Milan Obradovic berättar att han blir erbjuden att köpa knark när han cyklar genom Seved.
–  De står helt öppet och säljer, säger han.
På måndagsmorgonen fick Hjalmar Falck reda på att Postnord inte delar ut posten i kvarteren runt Rasmusgatan av säkerhetsskäl. Varken Fredrik Malmbergs fastighetsskötare eller hemtjänstpersonal har visat rädsla för att jobba i området.
–  Det har hittat ett förhållningssätt. De mest hårdföra kriminella kan hjälpa hemtjänstpersonalen med tunga väskor och öppna dörrar, berättar Hjalmar Falck.
När gatukontoret införde boendeparkeringen i området uppnåddes flera syften.
–  Vi fick bort flera målvaktsbilar, vi kan sköta städningen och de boende hittar parkeringsplats.
På Idunsgatan ligger ett övergivet smalt trevåningshus i rött tegel. Det är ett av sju ödehus på Sofielund.
– När vi startade jakten på områdets slumvärdar skedde förändringar, vad jag vet har vi inga källarboenden här nu. Men vi vill gärna komma till rätta med ödehusen, säger Hjalmar Falck.
Mer stadsodling, mer publika grönytor framför husen, ett utegym på Sevedsplan och än mer samarbete mellan kommun, det privata näringslivet, polis och föreningslivet står på listan över förändringsarbetet.
–  Vi är på gång. Det kommer att bli bra, men vi måste få lite mer tid, säger Hjalmar Falck.
Gå till toppen