Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Fyra argument mot boendeparkering på Seved

För närvarande är det gratis att parkera på Seved. Nu kommer kommunen införa betald parkering med möjlighet för boendeparkering. Att betala för parkering borde vara självklart i fungerande städer då bilar tar upp gigantisk offentlig plats och det måste få lov att kosta – framför allt för dem som smutsar ner mest i förhållande till nytta. Men på Seved är det en dålig idé med betald parkering på grund av ett antal olika aspekter.
Viktor Stenman tycker att Malmö stad borde införa boendeparkering i villakvarter istället för i Seved.Bild: Johan Pihlemark
1. Det är inte säkert att ha bil i området. Skadegörelse, bomber och bilbränder är vanligt förekommande. Som en konsekvens är bilförsäkringar väldigt dyra, vi pratar hundratals kronor för enbart trafikförsäkring. Ska man betala för parkering så borde det rimligtvis vara hyfsat säkert att ha bil i området och det är det inte.
2. Det finns ingen progressivitet i beslutet. Gangsters och skurkar kommer inte betala i alla fall. De som verkligen bor i området och behöver bil bor i ett av de fattigaste områdena i Malmö. Ska man vara progressiv, inför boendeparkering i Malmös villakvarter för att straffa lata villaägare som inte orkar ställa sina bilar på sina egna tomter.
3. Boendeparkering är tydligen inte möjlig om man inte själv äger bilen. Om man är less på skyhöga trafikförsäkringar kan man ha bilen skriven på en förälder eller annat. Trots att man klart och tydligt använder bilen, skatt och försäkring betalas, så kommer man inte kunna parkera bilen alternativt gå med på att bli ruinerad av försäkringsbolagen eller av kommunen.
4. Polisen löser aldrig några brott som riktas mot exempelvis bilar. Trots att en utbrunnen bil kan vara privatekonomiskt förödande så är prioriteringen källarlåg. Att få ersättning eller skadestånd för skadegörelse så länge du inte har helförsäkrat bilen, eller om en gärningsman med möjlighet att betala döms, är utsiktslöst. Har man då dessutom en äldre bil så kan man se sig om i stjärnorna efter en ersättningsbil, även om den utbrunna bilen var i exceptionellt skick. Tänker Malmö Kommun garantera att området blir säkert?
Ska man tvunget koppla bil till boende på Seved så se åtminstone till att de som bor där slipper betala. Ett annat alternativ är att koppla boendeparkeringen till ett registreringsnummer och inte nödvändigtvis bilägarskapet. För att underlätta och samtidigt försvåra bilägarskapet och i samma veva införa progressivitet kan man passa på att kommunalisera de privata parkeringar som finns i området. Boende får då samma möjligheter att parkera, samtidigt som platser slipper stå tomma i onödan.
Viktor StenmanSevedsbo
Gå till toppen