Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Det blir maktskifte i Danmark

Socialdemokraterna blir största parti i det danska folketingsvalet, men det räcker inte. Statsminister Helle Thorning-Schmidts röda block förlorar regeringsmakten.
Danmarks näste statsminister blir Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen.

Socialistisk folkeparti, som satt i en tidigare regering, liksom Radikale halverar i stort sett sitt väljarstöd. Det är anledningen till att röda blocket inte kan behålla regeringsmakten, trots att Socialdemokraterna gör ett bra val. När nästan alla rösterna var räknade hade det röda blocket 85 mandat mot 90 för det blåa blocket.
Invandringsfientliga Dansk Folkeparti (DF) går starkt framåt och blir större än Venstre.
I parlamentsbyggnaden Christiansborg — Borgen — i centrala Köpenhamn samlar flera partier sina politiker och anhängare bland kristallkronor, stengolv och tunga ekmöbler.
På Dansk Folkepartis valvaka i parlamentsbyggnaden Christiansborg — Borgen — spelas Lisa Nilssons Himlen runt hörnet medan politikerna trillar in. Alla runt de rödrutiga dukarna och krukorna med prästkragar på Borgen jublar så att hela salen skakar. Det handlar om DF-folket som tar emot partiledaren Kristian Thulesen Dahl med öronbedövande klappsalvor.
Han stiger in på valvakan som en stor vinnare.
— Vi har aldrig haft så många aktiva medlemmar som nu. Det betyder att vi är på väg att bli det folkeparti som vi har strävat efter i så många år. Oavsett hur det slutgiltiga resultatet ser ut har den här valkampen visat att vi är ett parti som de andra inte kan strunta i, säger Thulesen Dahl till euforiska partivänner.
Trots framgången vill DF egentligen ha ministerposter.
— Träd växer inte upp i himmeln. Vi går inte efter ministerposter. Det gick inte bra för Socialistisk Folkeparti som lämnade sin politik när de kom i regering. Det vill vi gärna undvika. Vi vill genomföra vår politik och regeringsfrågan kommer i andra hand, säger Skaarup till TT.
Venstre, som nu får bilda regering, tappar 13 mandat.
Søren Pind, utrikespolitisk talesperson för partiet, säger att det viktigaste för dem är att få tillbaka initiativet i dansk politik.
Statsvetarprofessorn Drude Dahlerup vid Stockholms universitet säger att DF:s siffror är "helt otroliga".
— Det står helt klart att DF sitter i regeringen om det blir det blå blocket som vinner, säger hon.
TT: Vad beror framgångarna på?
— Lars Løkke Rasmussen har dragits med skandaler, som när han köpte kostymer för partiets pengar, säger Dahlerup.
Men hon ser det som en europeisk trend att protestpartier med invandringsfientlig politik går framåt — i Norge, Österrike, Nederländerna och kanske också Sverige.
I det röda blocket ser vänsterpartiet Enhedslisten ut att skörda framgångar.
— Just nu är jag glad för att Enhedslisten går framåt, säger partiledaren Johanne Schmidt-Nielsen till DR.
Men hon ser med oro på ett maktskifte.
— Jag är mycket bekymrad över vårt samhälle och vårt klimat om det blå blocket vinner, säger hon.
Gå till toppen