Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studie om tiggare slår hål på myter

Rumänska tiggare i Stockholm, Oslo och Köpenhamn är mycket fattiga, och ingen annan tjänar på vad de samlar in. I Stockholm drar de in minst pengar och sover oftare utomhus, visar en stor studie.

Över 1 200 hemlösa personer från Rumänien studerades sommar och höst 2014, varav cirka 400 vardera i de skandinaviska huvudstäderna. I Stockholm var andelen romer klart högst (86 procent).Bild: TT
— Det var viktigt att dokumentera att de som kommer är en extremt fattig del av befolkningen i Rumänien och inte utgör en elit bland romerna där, som det ibland påstås i debatten, säger Anne Britt Djuve, forskningschef vid institutet Fafo i Oslo.
Det var också viktigt, anser Djuve, att slå fast att det inte heller finns någon i bakgrunden som organiserar tiggandet och tjänar på det. Forskarna använde olika metoder för att se att tiggarnas faktiska inkomster och utgifter gick ihop.
Över 1 200 hemlösa personer från Rumänien studerades sommar och höst 2014, varav cirka 400 vardera i de skandinaviska huvudstäderna. I Stockholm var andelen romer klart högst (86 procent).
— De flesta i Stockholm har aldrig gått i skola, säger Djuve.
Stockholmstiggarna tjänade också minst, både i hemlandet och i Sverige. På frågan vad de tjänade senast under en dag, genom tiggeri och pantsamling, svarade Stockholmstiggarna 130 kronor. I Oslo var siffran 190 svenska kronor och i Köpenhamn 240.
I Oslo råder sovförbud utomhus och i Köpenhamn även tiggeriförbud, så i grannländerna stördes tiggarna oftare. Men annars hade tiggare det på många sätt tuffare i Stockholm. Exempelvis sade 79 procent i den svenska huvudstaden att de sov ute och bara en procent på härbärge eller i lägenhet. I Oslo och Köpenhamn hade 26 respektive 28 procent ordentligt tak över huvudet.
Mycket tyder på att det var svårare att få plats på härbärge i Stockholm.
Forskarna har inte lyckats utröna hur stora grupperna är i respektive stad, och om det gör att konkurrensen om pengar och sovplatser därför skiljer sig åt. Men tiggandet är lika vanligt i gatubilden i Oslo som i Stockholm, men sker mer diskret i Köpenhamn, säger Bjuve.
— Det vi vet är att en väldigt stor andel i Stockholm förra sommaren just hade kommit dit. Många som varit på plats en kortare tid har inte hunnit lära sig tiggandet ordentligt, så de tjänar mindre pengar. Mycket färre i Stockholm säger att de tänker komma tillbaka dit efter sin nästa resa till Rumänien och det beror nog bland annat på att de har tjänat mindre än de trodde.
Den korta tiden i Stockholm hade möjligen den fördelen att tiggarna där inte hade hunnit bli utsatta för lika mycket oförskämdheter, våld och bespottning. Men mer än var tionde rumänsk Stockholmstiggare sade sig ha blivit spottad på.
Gå till toppen