Signerat

Malin Nävelsö: Välj rätt smak, KD

Kristdemokraterna och orden "4 procent" har en tendens att ständigt hamna i samma mening. Nya partiledaren Ebba Busch Thor vill rimligtvis ändra på detta och har tydligt annonserat att hon ämnar föra sitt parti åt höger. KD ska ta en position inom Alliansen som det värdekonservativa alternativet, vilket kan behövas. Det Ebba Busch Thor behöver tänka på är att smaken på konservatismen har stor betydelse när det gäller att locka väljare.
Sverige skiljer sig från de flesta länder i Europa när det kommer till konservatism. Här finns inte en stor grupp allmänkonservativa väljare som lockas av traditioner, stabilitet och fokus på familjen. I stället måste ett värdekonservativt alternativ knyta an till välfärdsstaten och bakåt till folkhemmet, om förhoppningen finns att locka mer än ett fåtal.
Ebba Busch Thor har i kampen om partiledarposten fört fram de hårdare frågorna som försvar och migrationspolitik på KD:s agenda. Det kan mycket väl visa sig vara klokt, men måste kompletteras med ställningstaganden som visar att hon och KD ställer upp på tanken om en välfärdsstat som omfattar mer än ett grundläggande skydd. En amerikanskt smaksatt, statsskeptisk konservatism har inga möjligheter att locka breda väljarskaror i Sverige.
I en färsk opinionsmätning från Novus ligger KD på exakt 4 procent. En hemtam nivå, så att säga. Maktkampen inom partiet ser inte ut att ha blåst över. Emma Henriksson var öppen med att hon lämnade gruppledarposten i riksdagen motvilligt och efterträdaren Andreas Carlson fick bara stöd av hälften av riksdagsgruppen.
KD har länge levt på sina karismatiska partiledare. Ebba Busch Thor har karaktär. Har hon också inblick i vad som är gångbar konservatism i svensk kontext så kan det lyfta.
Gå till toppen