Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En krogupplevelse med stark hemma hos-känsla

Adress: Andréelundsvägen 5, Malmö, www.bouchon.se
Tel: 040-30 68 50.
Öppet: Tis-fre 11.15-sent, lör 18-sent, köket stänger 22, sön-mån stängt.
Priser: Lunch: 89-145 kr. Smårätter 27-65 kr, förrätter 125, huvudrätter 215 kr, efterrätter 85 kr. Tvårätters 295 kr, trerätters 350 kr.
Typ av kök: Lantfranskt.
Atmosfär: Bistro i Lyon.
Prisvärdhet: A
Mat: A
Dryck: A
Service: W

Alldeles nära Stadshuset i Malmö ligger den lilla krogpärlan Bouchon.Bild: Emma Larsson
I svallvågorna efter det nya nordiska kök som härskat i regionen de senaste åren börjar många kockar nu hitta tillbaka till de gamla klassiska köken. I synnerhet det franska, vars gastronomi kanske är det mest klassiska av dem alla, åtminstone när det kommer till fine dining.
Nu är det verkligen inte någon finmat, i bemärkelsen stel och fancy och alldeles för snirkligt dekorerad, som nyöppnade Bouchon sysslar med. Kocken Dennis Gustafsson vill istället att krogen ska kännas som en inbodd institution, ungefär som en liten sydfransk stammisbistro, med hjärtliga och vällagade rätter, sympatiska priser och charmig stämning.
Just hjärtat är dock en av de inälvor vi faktiskt inte finner på denna annars ganska styckningsdelsliberala meny. Här finns istället den, i motsats till den svenska blodpuddingen, helt osötade blodkorven boudin noir, som serveras med robusta bitar karamelliserade äpplen och en kvist frisésallad på toppen. Vi gillar den grovmalda konsistensen, där fettbitarna inte försöker gömma sig.
Kalvhjärnan är friterad i små blomkålskrulliga bitar, vilket är en absolut nödvändighet. Den här delikatessen är svår att älska i sin naturliga salvlika konsistens, men tillsammans med frasig frityr minskar upplevelsen av hudkräm. Smaken är nästan neutral, detta är mer en fråga om munkänsla än förnuft.
Prissättningen är fiffig, det är enhetspriser på i princip allt. Förrätterna kostar 125, huvudrätterna 215 och desserterna 85 kronor, med ett par undantag. En trerätters får vi för 350 och vinerna är naturliga och/eller biodynamiska. Servitörerna är sköna och får oss att känna oss mer som kompisar på hemmamiddag än gäster på restaurang, vilket är en komplimang.
Vår nästa rätt är en vansinnigt bra anka, som besitter egenskaperna krispigt skinn i kombination med fettigt, saftigt kött. Lår och bröst, båda lika läckra. Pommes Lyonnaise och spritindränkta körsbär serveras till, som på vilken fransk bondkrog som helst, där man månat mer om sin i generationer raffinerade kokkonst än om sin inredning. Här består den senare till exempel mest av brokiga bilder med mer eller mindre tydlig koppling till Frankrike.
Bouillabaissen, fiskgrytan från Marseille, är trevlig, med en kvartett blandade fiskar, och aiolin gör verkligen skäl för sitt vitlöksdoftande namn.
Desserterna liknar inget annat vi hittar i Malmö. När åt vi en ile flottante senast? Vi minns inte. Denna pocherade, försynt sötade, maräng-ö i ett hav av smörgul vaniljsås, här pyntad med kanderade mandlar. Och den burdust tryffelkompakta chokladtarten, som serveras med crème fraiche istället för vispgrädde, något vi uppskattar. Bara råvarukostnaden här måste göra vinstmarginalen tajt.
Det händer verkligen inte varje gång vi går ut och äter, men ibland drabbas vi av den där känslan av att vi just serverats en riktigt god måltid. Detta är ett sådant vackert tillfälle.
Gå till toppen