Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Partikamrat fick behålla alkoholtillstånd

En vänsterpartist fick behålla sitt serveringstillstånd trots en fängelsedom för grov rattfylla. Den beslutande nämndens ordförande var en partikamrat.

Bild: Fredrik Johansson / arkiv 2008
Förra året dömdes en Malmökrögare till en månads fängelse för att ha kört rattfull med 1,68 promille i blodet. Enligt domen erkände han handlingen och uppgav i förhör att han medvetet hade försökt undvika trafikerade vägar.
Saken upptäcktes av kommunens tillståndsenhet när krögaren ville förnya sitt serveringstillstånd.
I utredningen kom handläggaren fram till att krögaren inte längre uppfyllde alkohollagens krav på personlig lämplighet. Här nämns trafikonykterhetsbrott specifikt bland de brott som bör leda till ett återkallande av tillståndet.
– Vårt uppdrag som tjänstemän är att titta på vad lagen säger och i det här fallet hade vi inte kunnat lägga fram något annat förslag än att tillståndet skulle dras in, säger Lisa Lannerud, enhetschef för tillståndsenheten i Malmö kommun.
I beslutsunderlaget som presenterades för Sociala resursnämndens myndighetsutskott rekommenderade tjänstemännen ett återkallande av tillståndet, men politikerna bestämde sig i stället för att ge krögaren en varning.
Enligt protokollet är det mötesordförande Susanne Björkenheim som föreslår att beslutsförslaget ändras. Hon är även Vänsterpartiets distriktsordförande i Skåne.
Det finns inga protokollsanteckningar som förklarar varför beslutet ändrades från ett återkallande till en varning. Tjänstemännen fick lämna lokalen när ärendet diskuterades.
I en intervju med Sydsvenskan säger Susanne Björkenheim att hon inte kände till att krögaren var vänsterpartist.
– Vänsterpartiet i Skåne har 900 medlemmar, jag kan inte hålla koll på alla. Vi sitter inte och diskuterar folks politiska färg när vi fattar beslut och jag har ingen anledning att försöka se mellan fingrarna för att gynna partikamrater som har gjort bort sig.
Vänsterpartiet i Malmö har vid flera tillfällen använt sig av restaurangen. Förra året hölls festen efter årsmötet i restaurangen och partiet arrangerade under våren 2014 också en föreläsningsserie i lokalerna. I inbjudan beskrivs restaurangen som partiets ”favoritvattenhål”.
– Det är fullständigt nytt för mig. Det är mycket möjligt att Vänsterpartiet har haft fester där men några sådana har jag aldrig varit med på. Jag är inte den festande typen. Jag ska snart fylla 70.
Hur påverkas myndighetsutskottet trovärdighet när en vänsterpartist är med och bedömer en annan vänsterpartists lämplighet att ha serveringstillstånd? Är det inte en fråga om delikatessjäv?
– Jag kände inte till det här. Vi tog ställning till ett fall och hade en diskussion där vi var eniga. Det hade framkommit saker i prövningen som gjorde att vi tyckte att det räckte med en varning. Vi har varken som målsättning eller rätt att fråga efter en människas politiska tillhörighet, säger hon.
Som Vänsterpartiets distriktsordförande känner du alltså inte till att krögaren stod med på Vänsterpartiets kommunvalslista 2014?
–Nej.
Sydsvenskan har även varit i kontakt med krögaren som bestämt avvisar en personlig koppling mellan honom och distriktsordförande. Han meddelar också att han sedan en tid tillbaka inte längre är aktiv i Vänsterpartiet.

"Lämplighet" krävs för tillstånd

Den som driver restaurang där det serveras alkohol måste ha ett serveringstillstånd. För att få tillståndet måste man visa att man är lämplig att ha det och att verksamheten uppfyller alkohollagen. Trafikonykterhetsbrott nämns i alkohollagen som ett exempel på brott som gör tillståndshavaren personligt olämplig – och som kan leda till att serveringstillståndet dras in.
Källa: Malmö Stad
Gå till toppen