Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Redhawks

Rasmus Andersson följer familjen i NHL-fotspåren

Pappa Peter blev draftad av NHL-klubben New York Rangers.
Precis som storebror Calle.
Nästa veckoslut kan Rasmus Andersson också bli draftad och Rangers finns med i bilden.

Rasmus Andersson.Bild: NILS JAKOBSSON
– Jag har pratat med 21 NHL-klubbar, New York Rangers var en av dem, säger Malmökillen Rasmus Andersson, arton år.
Peter Andersson draftades av New York Rangers i den fjärde rundan 1983. Han gjorde 47 NHL-matcher för två klubbar: Rangers och Florida Panthers. Den förre storbacken i Malmö är numera assisterande tränare i Lugano.
Sönerna följer honom i backfotspåren. 21-årige Calle Andersson draftades 2012 och skrev kontrakt med Rangers förra året.
Säsongen som gick var han utlånad till Zug och Lugano i Schweiz. Han hann också med att göra debut i Tre Kronor.
Lillebror Rasmus Andersson gjorde allsvensk debut för Malmö Redhawks redan som sextonåring, men lämnade förra säsongen för Barrie Colts i den kanadensiska juniorligan OHL.
– Jag körde fast lite i Malmö. Det har varit roligt att testa något nytt. Jag fick spela otroligt mycket i alla situationer. Jag levererade rätt okej [64 poäng på 67 matcher], säger Rasmus Andersson.
Den årliga NHL-draften går nästa veckoslut i Florida Panthers hemmaarena utanför Miami. De 30 NHL-klubbarna får chanser att tinga rättigheterna till de mest lovande ungdomarna i världen.
Spekulationerna pekar mot att Rasmus Andersson kan tingas redan i den andra omgången.
– Det är klart att jag har förväntningar, men först och främst blir jag glad om jag överhuvudtaget blir draftad, säger han.
Oavsett vad som händer den sista helgen i juni lutar det åt att Rasmus Andersson stannar i den kanadensiska juniorligan.
– Som det ser ut just nu fortsätter jag i Barrie. Jag tror att det är den snabbaste vägen till NHL.
NHL-draften är ett raffinerat lotteri med skicklighet i potten. Ytterst noggranna uppgifter om varje spelare mals ned och sedan ska beslut fattas. Mycket kan hända minuterna före själva valögonblicket. Klubbarna har olika agendor och lurpassar på varandra.
Även om New York Rangers har intervjuat Rasmus Andersson behöver det inte betyda något, eftersom tjugo andra klubbar också har pratat med honom.
Rasmus Andersson medger att han gillar Rangers.
– Jag har alltid haft Rangers som favoritklubb med tanke på att pappa har spelat där, säger han.
Rasmus Andersson har också ett gott öga till Washington Capitals. Anledningen? Det är barndomskompisen André Burakovskys klubb.
Washington har emellertid inte pratat med Rasmus Andersson.
Malmöstadsdelen Bunkeflostrand kan få sin tredje spelare NHL-tingad på relativt kort tid. Calle Andersson draftades 2012, André Burakovsky i den första rundan 2013 och Rasmus Andersson ser ut att bli tingad 2015. En rätt hygglig utdelning.

NHL-draften 2015

NHL-draften äger rum i BB&T Center, Florida, USA, den 26 och 27 juni.
Draften gäller främst för spelare som är födda mellan den 1 januari 1995 och 15 september 1997.
I år väljer Edmonton Oilers först och förväntas att ta kanadensaren Connor McDavid. Amerikanen Jack Eichel är andrahandsfavorit i förhandstipsen.
De trettio NHL-klubbarna får välja sju spelare vardera.
Gå till toppen