Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjda betyg gav sommarjobb

Fatima Assaf på Värner Rydén-skolan höjde flera av sina betyg – och belönades med ett sommarjobb.
Hon är en av 76 elever som har kammat hem ett extraknäck hos MKB.

"Jag ska måla, plocka skräp, fixa rör och se till att det är fint" säger 16-åriga Fatima Assaf om sommarjobbet.Bild: Privat
Mentorn kom med förslaget och Fatima Assaf bestämde sig för att testa. Två dagar i veckan har hon fått hjälp med studierna genom stiftelsen Läxhjälpen.
– Jag har varit med sedan jag började på Värner Rydén-skolan i åttan, när den slogs ihop med Örtagårdsskolan. Sammanslagningen drabbade mångas betyg, det var mycket bråk, säger hon.
Folk hade redan sagt åt henne att hon var för smart för att strunta i skolan. Men det var Läxhjälpen som blev vändingen från skolk till motivation.
– Jag blev duktigare och duktigare. Jag har höjt mig i vissa ämnen och fått godkänt i vissa ämnen som jag hade icke godkänt i.
– Nu har jag sökt in till gymnasiet och väntar på svar. Jag vill läsa samhälle-beteende för jag är väldigt intresserad av psykologi.
I januari lanserade MKB projektet "Biljett till framtiden" som lockade alla elever i åttan och nian på skolan med två veckors sommarjobb om de deltog i läxhjälpen och höjde minst ett betyg.
– Det är bra att få möjlighet att göra något över sommaren och skaffa sig lite pengar. Jag tror man får 3 600 kronor för två veckor.
Varför fungerar läxhjälp så bra?
– Det är lugn och ro och läxhjälparna är jättetrevliga. De sätter sig ner och förklarar tills man förstår. Man tänker "jag kan detta, jag kan mer."

Bättre resultat

I julas hade bara var tionde elev på Värner Rydén-skolan godkänt betyg i alla ämnen.
Sedan dess har resultaten förbättrats, bland annat genom sex timmars studiestöd i veckan av Läxhjälpens avlönade högskolestudenter.
"För oss är Värner Rydén-skolan jätteviktig. Enkelt uttryckt är det barn från våra lägenheter på Persborg, Törnrosen, Örtagård och Herrgården som går på skolan", säger Anna Heide på MKB.
Gå till toppen