Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Hyllad satsning på sexkunskap slopas

Nu ryker kommunens hyllade sexundervisningsprojekt.
– Jag är jättebesviken, säger Sara Alf­redsson, ordförande i RFSU Malmö.
"Det finns inga extrapengar till detta från kommunens sida."

Sara Alfredsson är ordförande i RFSU Malmö.Bild: Jack Luccerz
I tio år har Malmö stad fått statliga pengar för att anordna projektet Så Sant, som går ut på att stötta och vidareutbilda kommunens skolor inom sex- och samlevnadsundervisningen.
Projektet har fått lysande betyg i flera utvärderingar och lyfts fram som ett föredöme av bland andra Region Skåne. Men Malmö stad vill inte fortsätta projektet om de själva måste betala.
– Jag är arg och besviken. Inte för att det är just jag som förlorar jobbet, utan för att det här projektet fyller en så viktig funktion, säger Sara Alfredsson.
Hennes främsta argument för att projektet borde få fortsätta är att sex och samlevnad inte är ett obligatoriskt ämne i lärarutbildningen för högstadie- och gymnasielärare.
– Alla lärare känner sig inte trygga i att undervisa i frågor som de inte fått utbildning i, därför är kommunens stöd jätteviktigt.
Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för skola och fritid, slår ifrån sig kritiken.
– Det finns inga extrapengar till detta från kommunens sida. Och jag tycker inte att man från centralt håll ska bestämma hur skolorna ska jobba med de här frågorna, utan det får skolorna själva bestämma, säger han.
Men är det inte olyckligt att lägga ner projektet med tanke på att sex och samlevnad inte är obligatoriskt på lärarutbildningen?
– Jag kan förstå den synpunkten. Men ämnet sex och samlevnad är en del av läroplanen och jag utgår ifrån att skolorna ser till att den uppfylls.
Gå till toppen