Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ica-butiken slängde allt de hade

En grupp EU-migranter förlorade alla sina viktiga ägodelar när Ica-butiken tog bort förvaringsskåpen. Bland annat försvann medicin, pass, pengar, kläder, skor, hygienartiklar, tält och filtar.

Enligt Ica-butikens ägare, som själv är på semester, har det i flera år varit stora problem med personer som använder skåpen som långtidsförvaring.Bild: TT
På söndagsförmiddagen upptäckte åtta EU-migranter att deras ägodelar, som de hade låst in i förvaringsskåp på Ica på Södra Förstadsgatan i Malmö, hade försvunnit. Förvaringsskåpen i butiken hade tagits bort. Personalen hade slängt skåpens innehåll i en container och allt hade förstörts. När migranterna upptäckte vad som hade hänt blev situationen kaotisk och polis kallades till butiken.
Enligt Ica-butikens ägare, som själv är på semester, har det i flera år varit stora problem med personer som använder skåpen som långtidsförvaring. I går fick han ett samtal från sin jourpersonal som berättade att de tagit bort förvaringsskåpen på grund av sanitetsproblem.
– Då var det endast fyra av cirka 24 skåp som var lediga och flera av dem hade matrester inuti. Vi har försökt hitta lösningar på detta under en längre tid och har nu gett upp istället, säger ägaren Peter Åkesson.
Borde ni inte ha lagt ägodelarna åt sidan och väntat till slutet av dagen innan ni slängde dem?
– Det är svårt att veta vad som rätt eller fel i den här situationen. Vi vill ju inte heller gå igenom människors privata saker. Mest av allt hade vi velat att skåpen användes så som dem är tänkta.
Lina Andersson ingår i ett nätverk som hjälper EU-migranter med till exempel tolkning och hon känner många av dem som förlorade sina saker.
– De är hemlösa och har ingenstans att förvara de absolut viktigaste sakerna. Speciellt när det regnar. Hur svårt kan det vara för butiken att gå ut med information på olika språk så att migranterna vet att det finns en risk att de blir av med allt, säger Lina Andersson.
Hon hjälpte EU-migranterna att skriva ner det som hade försvunnit och göra en polisanmälan mot butiken.
Trots att det handlade om viktiga värdehandlingar och medicin som försvann från flera av migranterna har polisen bestämt sig för att inte inleda en förundersökning.
– Det känns inte som att man ser på dessa människor som likvärdiga och uppenbarligen är det helt okej att bete sig hursomhelst när det gäller dem. Den här gruppen brukar aldrig polisanmäla men igår ville de verkligen det, säger Lina Andersson.
Gå till toppen